FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabiji poslovni rezultati srušili američke burzovne indekse

NEW YORK, 27. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica uutorak su pale uslijed slabog podatka o povjerenju potrošača u SAD-u iposlovnih izvješća kompanija koja nisu ispunila očekivanja tržišta.
NEW YORK, 27. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u utorak su pale uslijed slabog podatka o povjerenju potrošača u SAD-u i poslovnih izvješća kompanija koja nisu ispunila očekivanja tržišta.

Njujorški Dow Jones oslabio je 0,9 posto, na 10.151 bodova.Tehnološki Nasdaq indeks spustio se 1,2 posto, na 1.927 bodova.

U gospodarskim izvješćima izdvaja se podatak o povjerenju potrošača instituta Conference Bord, koji je pokazao pad povjerenja u travnju na najnižu razinu u posljednjih pet mjeseci. U boljim se pak izvješćima iz američkog gospodarstva ističe podatak o neočekivanom skoku prodaje novih kuća u ožujku za 12,2 posto na rekordnu razinu.

Oštar pad cijena dionica izbrisao je dobitke iz prethodnih dana i nastavlja turbulentna vremena na tržištu iz prošloga tjedna kada je vrijednost Dow Jonesa zabilježila najnižu razinu u šest mjeseci.

"Gledamo izvješća o zaradama u posljednja tri tjedna i tržište bilježi pad cijena dionica, što je znak da tržište više brinu iduća tri do šest mjeseci nego 'stare vijesti' o zaradama u prvom tromjesečju", kazao je Peter Boockvar, valutni strateg u Miller Tabaku.

Jedan od najvećih blue-chip gubitnika bio je kemijski koncern DuPont čije su dionice pojeftinile za tri posto budući da njegovi rezultati poslovanja nisu ispunili očekivanja tržišta.

Izglede za nastavak trgovanja na Wall Streetu u srijedu narušila je i vijest o 5-postotnom padu cijena dionica Amazon.com-a nakon zatvaranja američkih burzi, nakon što je izvijestio o padu tromjesečne dobiti.

Na većem gubitku je bio još drugi po veličini američki proizvođač printera Lexmark, čije su dionice potonule 14 posto nakon što je objavio dobit osjetno manju od očekivanja, što je rezultat cjenovnog rata na tržištu pisača. To je potaknulo pad cijena dionica ostalih pripadnika tehnološkog sektora, pri čemu su one Hewlett-Packarda i Della redom pojeftinile tri posto.

Europska tržišta dionica također su zabilježila pad cijena dionica, uslijed mješovitih poslovnih izvješća kompanija, no njihov je pad ograničilo jačanje dionica britanskog naftnog diva British Petroleuma (BP). Londonski Ftse indeks spustio se 0,4 posto, na 4.845 bodova. Frankfurtski DAX indeks spustio se 0,3 posto, na 4.233 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙