FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori s Europljanima "ne zadovoljavaju" (Hatami)

TEHERAN, 25. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Krizni pregovori koji se odutorka vode s Europljanima o nuklearnom programu "dosad nezadovoljavaju", ali se nastavljaju, izjavio je u srijedu iranskipredsjednik Mohammad Hatami.
TEHERAN, 25. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Krizni pregovori koji se od utorka vode s Europljanima o nuklearnom programu "dosad ne zadovoljavaju", ali se nastavljaju, izjavio je u srijedu iranski predsjednik Mohammad Hatami.

"Pregovori dosad ne zadovoljavaju, ali ne mislim da su bili loši", rekao je državni poglavar novinarima po završetku sjednice ministarskog vijeća.

Hatami je ponovio odlučnost Irana da nastavi s preradom urana koja bi mogla ugroziti pregovore s Europljanima: "Kako god bilo, nastavit ćemo s tom djelatnošću".

Europljani i Iranci počeli su u utorak u Bruxellesu pregovore kako bi pokušali spasiti dogovor postignut u studenome i spriječili da se iranska nuklearna svađa prenese u UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Pregovori bi se trebali nastaviti u srijedu popodne u Ženevi, a na njima će sudjelovati njemački, britanski i francuski ministar vanjskih poslova i iranski glavni pregovarač za nuklearno pitanje Hassan Rohani.

Rohani je doputovao u utorak u Ženevu s ultimatumom za trojicu ministara: ili će se Iranu zajamčiti pravo da nastavi s dijelom programa za obogaćivanje urana ili će Teheran napustiti pregovore i jednostrano nastaviti s obogaćivanjem.

Europska je trojka zauzvrat dala do znanja da bi prekid pregovora mogao dovesti do proširenja već postojećih američkih sankcija protiv Irana ukoliko predmet dođe pred UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Europljani i Iranci čvrsto stoje na svojim oprečnim stajalištima. Europljani, zabrinuti zbog nuklearnih planova Teherana i pod pritiskom SAD-a koji optužuju Iran da želi nabaviti atomsku bombu, postigli su u studenome 2004. u Parizu da Teheran obustavi obogaćivanje urana. Sada žele da ta obustava bude trajna, što bi bilo jamstvo da Iran neće proizvesti nuklearno oružje.

Visokoobogaćeni uran može se naime rabiti kako u vojne, tako i u civilne svhre.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙