FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran tvrdi da zasad ne želi nastaviti obogaćivanje urana

TEHERAN, 2. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Iran "zasad" ne kani nastavitiproces obogaćivanja urana, koji je ranije privremeno obustavljen,izjavio je u ponedjeljak iranski čelnik za nuklearna pitanja.
TEHERAN, 2. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Iran "zasad" ne kani nastaviti proces obogaćivanja urana, koji je ranije privremeno obustavljen, izjavio je u ponedjeljak iranski čelnik za nuklearna pitanja.

Ali Agha Mohammadi, jedan od službenih predstavnika Vijeća za nuklearna pitanja, izjavio je da službeni Teheran nije dobio odluku o nastavku obogaćivanja urana, procesa koji može dovesti do stvaranja atomske bombe.

Naime, Iran je u subotu, nakon novog kruga pregovora s europskom trojkom, koji su donijeli rezultate i djelomično ozlovoljili Irance, najavio da će ovih dana možda nastaviti s preradom urana. "Nadam se da će strpljivost i ozbiljnost Islamske Republike raspršiti zatrovano ozračje koje su stvorile Sjedinjene Države, kako bismo mogli nastaviti pregovore" s Europljanima, rekao je Mohammadi.

Njemačka je u ponedjeljak upozorila na mogući prekid pregovora između Irana i Europske unije ukoliko Teheran izrazi želju da nastavi s programom obogaćivanja urana.

Ako Iran nastavi s obogaćivanjem urana to će "dovesti do prekida pregovora", ocijenio je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer. Prekid obogaćivanja urana u Iranu je "temelj za pregovore", dodao je njemački ministar.

Predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohammed El-Baradei pozvao je u ponedjeljak Iran i EU da nastave pregovore, a Teheran da jednostrano ne nastavi obogaćivati uran.

"Nadam se će dvije strane nastaviti dijalog", kazao je El-Baradei novinarima na rubu UN-ove konferencije o neproliferaciji (NTP). "Nadam se da Iranci neće donijeti jednostrane odluke i nastaviti s djelatnostima koje su trenutno obustavljene. Mislim da se o svakom potezu trebaju dogovoriti obje strane", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙