FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran testira odlučnost Europljana u pogledu nuklearnoga programa

WASHINGTON, 19. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Iran testira odlučnostFrancuske, Britanije i Njemačke da ostanu jedinstvene i u pregovorimao iranskom nuklearnom programu traže isto što i Washington, rekao jeviši dužnosnik američke administracije.
WASHINGTON, 19. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Iran testira odlučnost Francuske, Britanije i Njemačke da ostanu jedinstvene i u pregovorima o iranskom nuklearnom programu traže isto što i Washington, rekao je viši dužnosnik američke administracije.

"Mislim da je ovo razdoblje testiranja, a Iranci iskušavaju mogu li slomiti europsku trojku ili je odvojiti od nas", rekao je dužnosnik.

"To je složeno, teško i potrajat će. Mislim da europska trojka ima prilično dobar pristup", rekao je dužnosnik skupini novinara tražeći da ostane neimenovan.

Europska je trojka Iranu ponudila političke i gospodarske poticaje kako bi zaustavila njihov program obogaćivanja urana, za koji SAD pretpostavlja da bi se mogao koristiti u proizvodnji nuklearnoga oružja.

"Iran je dugo razmišljao... mogao bi nastaviti program izrade nuklearnoga oružja i sačuvati odnose s ostatkom svijeta, možda ne sjajne s nama, ali dobre sa svima ostalima", rekao je dužnosnik.

Iran, koji tvrdi da će uskoro biti spreman za obnovu programa proizvodnje nuklearnoga goriva koji je prekinut u studenome, ustrajno tvrdi kako je riječ o programu za proizvodnju električne energije, a ne bombi.

Europska trojka rekla je da će, nastavi li Teheran obogaćivati uran, poduprijeti američki plan da iznese slučaj pred Vijeće sigurnosti UN koje bi moglo nametnuti sankcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙