FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Još nema odluke o ukidanju pritvora za Jelavića

SARAJEVO, 5. svibnja 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšemu članuPredsjedništva BiH i bivšem predsjedniku HDZ-a BiH Anti Jelavićuoptuženom da je posredstvom Hercegovačke banke bio umiješan upronevjeru novca što ga je RH slala kao pomoć Hrvatima u BiH, Sudskovijeće Državnog suda BiH u četvrtak nije donijelo odluku o zahtjevuobrane da se Jelaviću ukine pritvor u kojem je od siječnja prošlegodine.
SARAJEVO, 5. svibnja 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšemu članu Predsjedništva BiH i bivšem predsjedniku HDZ-a BiH Anti Jelaviću optuženom da je posredstvom Hercegovačke banke bio umiješan u pronevjeru novca što ga je RH slala kao pomoć Hrvatima u BiH, Sudsko vijeće Državnog suda BiH u četvrtak nije donijelo odluku o zahtjevu obrane da se Jelaviću ukine pritvor u kojem je od siječnja prošle godine.

Jelavićevo puštanje iz pritvora njegova je obrana zatražila u srijedu. Sudsko vijeće je objavilo da će odluku, umjesto u četvrtak , kako je bilo najavljeno, donijeti u petak.

Jelavićev odvjetnik Dragan Barbarić ponovio je u sudnici da obrana nudi sto tisuća konvertibilnih maraka (oko 50.000 eura) i Jelavićevu putovnicu odnosno osobne dokumente kao jamstvo da on neće pobjeći ako ga se pusti da se brani sa slobode.

Tužitelj John McNair je tvrdio da predavanje Jelavićeve putovnice sudu ne bi bilo dovoljno jamstvo da on neće pobjeći, a i 50.000 eura kaucije, kako je rekao, vrlo je mali iznos.

Svoje tvrdnje McNair je iscrpno obrazložio riječima da je Jelavić povezan s moćnim osobama koje bi ga mogle štititi pri bijegu i skrivanju.

"Jelavić ima u BiH i RH obiteljskih i političkih veza koje bi mu pomogle pri bijegu", kazao je McNair i dodao da Jelavić ima materijalna sredstva za bijeg, odnosno bogatsvo - stan u Splitu, veliku kuću u Mostaru te više skupocjenih vozila.

McNair je također rekao da je opasnost od Jelavićeva bijega povećana i time "što će se suočiti s dugotrajnom kaznom zatvora, ako bude osuđen".

Jelavićev branitelj Barbarić je tvrdio da nema nikakvih razloga niti naznaka da bi Jelavić mogao pobjeći ako ga se pusti iz pritvora.

Prvi svjedok Jelavićeve obrane Ivan Rešetar više je sati odgovarao na pitanja tužitelja McNaira, koji se posebice zanimao za Jelavićevo ponašanje u vrijeme kad je bio ministar obrane Federacije BiH. U to vrijeme Rešetar je bio voditelj Jelavićevog ureda.

Rešetar je uz ostalo rekao da ne zna je li Jelavić kao federalni ministar obrane posredstvom Hercegovačke banke dijelio stambene kredite. Rešetar je također rekao da mu nije poznato je li Jelavić financijske donacije iz RH usmjeravao hercegovačkim franjevcima, HDZ-u BiH, ili za potrebe obrane Hrvata u BiH koji su kao optuženici Haškoga suda u tamošnjem pritvoru.

Suđenje Jelaviću nastavlja se u idući ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙