FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisak u Mostaru o puštanju Jelavića na slobodu

MOSTAR, 10. svibnja 2005. (Hina) - Dnevni tisak u BiH, koji izlazi nahrvatskom jeziku, iscrpno u utorak izvješćuje o jučerašnjoj odluciDržavnog suda BiH kojom se ukida pritvor Anti Jelaviću u "slučajuHercegovačka banka", a u kojem je Jelavić optužen za pronevjeru novcašto ga je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH.
MOSTAR, 10. svibnja 2005. (Hina) - Dnevni tisak u BiH, koji izlazi na hrvatskom jeziku, iscrpno u utorak izvješćuje o jučerašnjoj odluci Državnog suda BiH kojom se ukida pritvor Anti Jelaviću u "slučaju Hercegovačka banka", a u kojem je Jelavić optužen za pronevjeru novca što ga je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH.

Mostarski "Dnevni list", kao i bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista, na svojim naslovnicama krupnim naslovima objavljuju kako je "Jelavić slobodan", objavljujući preko cijele naslovnice fotografiju pri njegovu dolasku u obiteljski dom u Mostaru, gdje ga dočekuju djeca.

Bosanskohercegovačko izdanje "Slobodne Dalmacije" popratilo je Jelavićevo puštanje iz pritvora naslovom "Jelavić na slobodi uz polog od 500.000 konvertibilnih maraka".

Tisak na hrvatskom jeziku u BiH u izvješćima navodi kako Jelavić za njihove izvjestitelje nije želio dati nikakve izjave, unatoč činjenici da mu Državni sud BiH pri jučerašnjom izricanju ukidanja pritvora, nije zabranio medijske nastupe.

Bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista, među ostalim prenosi i izjavu nedavno smijenjenog hrvatskog člana Predsjedništva i BiH Dragana Čovića (također optuženog za korupciju), u kojoj Čović kaže ga raduje što je Jelavić pušten iz pritvora, posebice zbog njegove obitelji. "Međutim, treba reći da nema mjesta bilo kakvoj euforiji. Pritom postavljamo pitanje je li trebalo 16 mjeseci da se dosljedno poštuju zakoni BiH, ma kakvi oni jesu", rekao je Čović aludirajući na 16 mjeseci koliko je Jelavić proveo u pritvoru.

U kratkom komentaru, list ocjenjuje da je "procesuiranje Ante Jelavića imalo puno pogodak i bez obzira na jučerašnju dobivenu zadovoljštinu u Sudu BiH":

"Stvorena je percepcija da je Jelavić, a samim time i hrvatsko političko vodstvo u BiH koje ga nasljeđuje, korumpirano, da se radi o mešetarima koji se brinu samo za sebe i uski krug ljudi oko njih. Pritom je u sudnici postalo više nego jasno da takve optužbe, koje su sijane kroz razne medijske filtere, od 50 tajnih računa u Hercegovačkoj banci do financiranja parainstitucija, nisu ništa nego čista laž", piše bosanskohercegovačko izdanje Večernjaka.

Prema pisanju lista, učinci optužnice protiv Jelavića imaju jedino veze sa slabljenjem ukupne pozicije i daljnjeg razjedinjavanja Hrvata u BiH i HDZ-a BiH, koji je nanovo "uzdrman" raznim optužnicama, prije svih protiv Dragan Čovića. Na taj način, tvrdi list, želi se obeshrabriti stranku (HDZ BiH) u snažnijem zastupanju "narodnih" interesa, a strani su tužitelji, i kako se navodi, njihovi poklisari počeli puštati probne balone kako će u slučaju da Jelavić izađe iz zatvora, tamo sigurno završiti Dragan Čović.

Čovića je nedavno međunarodna zajednica smijenila s dužnosti hrvatskog člana Predsjedništva BiH zbog postojanja optužnice koja ga tereti za korupciju, odnosno da je u vrijeme dok je obavljao dužnost federalnog ministra financija pomogao utaju poreza i carina mesnoj industriji "Lijanović" iz Širokog Brijega.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙