FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo glavni pretres u slučaju "Hrvatska samouprava"

SARAJEVO,17. svibnja 2005.(Hina) - Glavni pretres u procesu "Hrvatskasamopuprava" koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi protiv AnteJelavića, Miroslava Prce i Dragana Čurčića počeo je u utorak uSarajevu čitanjem optužnice te iznošenjm uvodnih riječi optužbe iobrane.
SARAJEVO,17. svibnja 2005.(Hina) - Glavni pretres u procesu "Hrvatska samopuprava" koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi protiv Ante Jelavića, Miroslava Prce i Dragana Čurčića počeo je u utorak u Sarajevu čitanjem optužnice te iznošenjm uvodnih riječi optužbe i obrane.

Optužnica što ju je pred tročlanim vijećem Suda BiH, kojim predsjeda sudac Pietro Spera iznio zamjenik tužitelja Andrew Engel, tereti trojicu bivših hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika za podrivanje obrambene moći Federacije Bosne i Hercegovine te zloporabu službenog položaja i ovlasti.

Prema navodima optužnice, Ante Jelavić je zloporabio svoj položaj člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine tako što je na temelju zaključaka Hrvatskog narodnog sabora BiH i nakon uspostave tzv. Hrvatske samouprave u dijelovima BiH s hrvatskom većinom u ožujku 2001. godine protuustavno i protuzakonito zapovijedio raspuštanje hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH.

Tužiteljstvo tvrdi da je Jelavić na taj način želio onemogućiti vlastima, koje su zakonito izabrane u listopadu 2000. godine, da preuzmu kontrolu nad hrvatskim postrojbama Vojske Federacije i time je ugrozio obrambeni sustav zemlje.

Miroslava Prcu kao tadašnjeg federalnog ministra obrane optužnica tereti da je donio odluke o provedbi Jelavićevih naloga a po istoj osnovi tereti se i umirovljeni general-pukovnik Dragan Čurčić kao tadašnji dozapovjednik federalne vojske.

Iznoseći navode optužnice, zamjenik tužitelja Engel iznio je i one dijelove koji se odnose na uspostavu Hrvatske samouprave i po kojima su ranije optužena još četiri bivša hrvatska dužnosnika iz BiH.

Optužbe za ugrožavanje ustavnog uređenja i pokušaj odvajanja dijelova teritorija BiH, koje su teretile svu sedmoricu optuženih, Sud je ranije odbacio pa je njihovo ponovno iznošenje u sudnici izazvalo prosvjede Jelavićevog branitelja Josipa Muselimovića.

Muselimović je u uvodnoj riječi kazao da bi nakon odbacivanja ključih dijelova tužbe sada bilo najlogičnije da se od nje odustane u cijelosti.

Ukoliko se to ne dogodi obrana će uspjeti dokazati da su optužbe potpuno neutemeljene te da Jelavić ne samo da nije rušio obrambeni sustav nego je prvi inicirao njegov preustroj na državnoj razini, kazao je Muselimović.

"Mi ćemo dokazati da je ovaj proces isključivo politički motiviran", kazao je Jelavićev odvjetnik.

Zastupnik tužbe najavio je u utorak da će tijekom dokaznog postupka izvesti dvadesetak svjedoka koji će potvrditi navode optužnice te predočiti niz dokumenata kako bi se dokazalo protuzakonito i protuustavno djelovanje Jelavića, Prce i Rupčića.

Engel je kazao da će tužiteljima trebati 24 ročišta za iznošenje dokaza, a obrana je najavila mogućnost dolaska čak 200 svjedoka.

Među svjedocima obrane, po Muselimovićevim rječima, bit će kardinal Vinko Puljić, trojica bosanskohercegovačkih biskupa, provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Džolan, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjo Topić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙