FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno suđenje Anti Jelaviću

SARAJEVO, 11. svibnja 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšem članuPredsjedništva BiH i bivšem predsjedniku HDZ-a BiH Anti Jelaviću kojegoptužnica tereti da je posredstvom Hercegovačke banke sudjelovao upronevjeri novca što ga je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BH, uponedjeljak je u svojstvu svjedoka obrane odgovarao aktualni pomoćnikministra obrane Federacije BiH Marko Štrbac, koji je tu dužnostobnašao i 1998. godine u vrijeme kada je Jelavić bio federalniministar obrane.
SARAJEVO, 11. svibnja 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšem članu Predsjedništva BiH i bivšem predsjedniku HDZ-a BiH Anti Jelaviću kojeg optužnica tereti da je posredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca što ga je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BH, u ponedjeljak je u svojstvu svjedoka obrane odgovarao aktualni pomoćnik ministra obrane Federacije BiH Marko Štrbac, koji je tu dužnost obnašao i 1998. godine u vrijeme kada je Jelavić bio federalni ministar obrane.

Štrbac je potvrdio da je u razdoblju dok je Jelavić bio ministar obrane Federacije BiH stizala iz Hrvatske financijska pomoć Hrvatskom vijeću obrane (HVO), a ta su sredstva zatim raspoređena za vojne potrebe HVO-a te za skrb o stradalnicima Domovinskog rata HVO-a i za infrastrukturne projekte. Govoreći o Jelavićevoj ulozi pri raspoređivanju tih novaca, Štrbac je ustvrdio da Jelavić nije sam odlučivao niti je vršio pritisak kome će ta sredstva biti namijenjena.

Podsjetivši da je RH počela slati financijsku pomoć HVO-u još u ratu, te da je s tom praksom nastavila i nakon rata, Štrbac je objasnio da je transakcija tih novaca obavljena najprije posredstvom Privredne banke Zagreb, zatim Hrvatske banke Mostar, a naposljetku preko računa Hercegovačke banke.

Štrbac je izjavio da su tek 2000. godine vlade RH i Federacije BiH sklopile prvi ugovor o financijskoj pomoći RH namijenjenoj Hrvatima u BiH, a sve do tada ta je pomoć davana bez ugovora.

Štrbac je istaknuo da je HVO bio u poslovnim odnosima s većim brojem poduzeća. Među ostalim spomenuo je i tvrtku "Jambo" iz Metkovića koja je za HVO nabavljala voće, povrće, hranu i pružala prevozničke usluge, te mesnu industriju Lijanovići iz Širokog Brijega koja je pružala opskrbu HVO-a mesnim proizvodima.

Jelavićev branitelj odvjetnik Barbarić je kazao da nisu točni navodi iz optužnice da je Hercegovačka banka utemeljena sredstvima nastalim nezakonitim poslovanjem između HVO-a i raznih poduzeća.

Svjedok obrane Štrbac je također rekao da je pri dolasku u logističko središte HVO-a u Grudama 1994. godine upoznao i Ivana Medića i Ivana Azinovića. Oni su također optuženi u slučaju Hercegovačka banka, ali su nedostupni sudskim vlastima u BiH. Prema ranijim navodima medija, Medić i Azinović su pobjegli u Hrvatsku te se može očekivati zahtjev Hrvatskoj za njihovo izručenje BiH.

Suđenje Jelaviću nastavlja se u četvrtak.

Kako je sud u ponedjeljak ukinuo 16-mjesečni pritvor Jelaviću, njegov branitelj, odvjetnik Dragan Barbarić je izvijestio Sudsko vijeće da je u PU Mostar otvorena posebna knjiga u kojoj će se svakodnevno evidentirati dva prijavljivanja Jelavića policiji što je jedno od jamstava da neće pobjeći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙