FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik "Bosna i Hercegovina 1990.-2025."

ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Zbornik radova "Bosna i Hercegovina1990.-2025. - Rasprave o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Bosne iHercegovine" predstavio je večeras u Zagrebu nakladnik - Udruga zapromicanje hrvatskoga identiteta i prosperiteta (UHIP).
ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Zbornik radova "Bosna i Hercegovina 1990.-2025. - Rasprave o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine" predstavio je večeras u Zagrebu nakladnik - Udruga za promicanje hrvatskoga identiteta i prosperiteta (UHIP).

O knjizi, u kojoj su objavljeni radovi s istoimenog ovogodišnjeg okruglog stola, govorili su predsjednik HIP-a Miroslav Tuđman, bivši hrvatski ministar pravosuđa Milan Ramljak, admiral Davor Domazet Lošo i predsjednik stranke Hrvatskih socijaldemokrata Zdravko Tomac.

Miroslav Tuđman, urednik zbornika, ocijenio je kako zbog najnovijih optužnica protiv Hrvatske više nema sumnje da je Haaški sud u zabludi. Ovo je potpuni poraz hrvatske vanjske politike, rekao je.

Cilj Haaškoga suda od početka je bio kriminalizirati Hrvatsku kako bi je mogao gurnuti na "Zapadni Balkan", napomenuo je Tuđman i dodao kako se zbog toga iz Haaga sustavno optuživala hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini.

Ocijenivši nestabilnim stanje u hrvatskom okruženju, Ramljak se zapitao "je li prošlost za nama ili nam tek predstoji".

Ako ne bude Hrvata u BiH ne će ih biti ni u Hrvatskoj, upozorio je Domazet dodavši kako je "iz BiH preslikan model u Irak". "Tamo su Kurdi preuzeli ulogu Srba, a suniti i šiiti Muslimana i Hrvata", ocijenio je.

Tomac je ustvrdio kako "današnji HDZ i njegova oporba vode politiku koja nas vraća u Jugoslaviju".

U zborniku "Bosna i Hercegovina 1990.-2025. - Rasprave o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine" (227 str.) radovi su podijeljeni u četiri tematske cjeline. U njima se raspravljalo o BiH između cjelovitosti i podjela, prijedlozima i planovima međunarodne zajednice za BiH, Daytonskoj BiH i BiH 2025. U zborniku su objavljeni radovi Ivana Aralice, Alije Izetbegovića, Slobodana Langa, Josipa Pečarića, Ivana Bekavca, Željka Matića, Zdravka Tomca, Nedjeljka Mihanovića, Ante Markotića, Bože Žepića i Vlade Šoljića.

Zbornik je predstavljen u povodu 83. obljetnice rođenja prvoga predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙