FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Politička realnost jugoslavenstva"

ZAGREB, 25. travnja 2005. (Hina) - Hrvatsko izdanje knjiga Srećka MateDžaje "Politička realnost jugoslavenstva (1918.-1991.) - S posebnimosvrtom na Bosnu i Hercegovinu" predstavljeno je danas u Hrvatskominstitutu za povijest u Zagrebu.
ZAGREB, 25. travnja 2005. (Hina) - Hrvatsko izdanje knjiga Srećka Mate Džaje "Politička realnost jugoslavenstva (1918.-1991.) - S posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu" predstavljeno je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

Prvo izdanje knjige objavljeno je u Muenchenu 2002. na njemačkom jeziku.

O knjizi su osim autora govorili povjesničar Zdenko Radeljić i knjižničar Slavko Harni.

Radeljić je upozorio na Džajinu tezu kako su krivci za raspad Jugoslavije ekstremizmi svih vrsta. Jugoslavenstvo se nije nudilo kao odgovor na nacionalne ekstremizme, napomenuo je i dodao kako im je ono bilo pandan.

Obje su Jugoslavije bile ideološki projekti koji nisu počivali na volji naroda, rekao je Radeljić i dodao kako su održavane na represivnom sustavu.

Harni je napomenuo kako su za raspad Jugoslavije odgovorni instrumentalizirani ideologemi monarhističke i komunističke Jugoslavije.

"Za sudbinu Jugoslavije bila je važnija politčka praksa od zakonske norme", rekao je Džaja, dodavši kako se 150-godišnje jugoslavenstvo dijeli na svoj programski dio koji traje do kraja Prvoga svjetskog rata i prakticirajuće doba nakon toga.

"Za održanje Jugoslavije ključno su pitanje bili hrvatskosrpski odnosi i njihovo središnje pitanje u Bosni i Hercegovini", rekao je Džaja i dodao kako bi, da su ta pitanja bila riješena, bila moguća Jugoslavija i bez Kosova i Slovenije.

Knjiga "Politička realnost jugoslavenstva (1918.-1991.) - S posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu" (367 str.) u tri dijela raščlanjuje politički sustav, ideologiju i stvarnost prve Jugoslavije, politički sustav i permanentni eksperiment Druge Jugoslavije i Bosnu i Hercegovinu u jugoslavenskoj državi.

Knjigu je na hrvatski jezik preveo Ladislav Z. Fišić, a objavio nakladnik Svjetlo riječi Sarajevo-Zagreb.

Srećko Mate Džaja (1934.), umirovljeni povjesničar, bio je znanstveni suradnik na Sveučilištu u Muenchenu. Autor je više knjiga, a među njima i knjige "Konfesionalnost i nacionalnost Bosne i Hercegovine: predemancipacijski period 1463-1804".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙