FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vidošević: rast izvoza zaustavljen neodgovornom monetarnom politikom

ZAGREB, 23. svibnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je prošle godine došlodo oživljavanja izvoza, nakon desetak godina prvi je put zabilježenbrži rast izvoza od uvoza, no taj je trend zaustavljen "neodgovornommonetarnom politikom" Hrvatske narodne banke, ustvrdio je na današnjojSkupštini Hrvatske gospodarske komore (HGK) njezin predsjednik NadanVidošević.
ZAGREB, 23. svibnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je prošle godine došlo do oživljavanja izvoza, nakon desetak godina prvi je put zabilježen brži rast izvoza od uvoza, no taj je trend zaustavljen "neodgovornom monetarnom politikom" Hrvatske narodne banke, ustvrdio je na današnjoj Skupštini Hrvatske gospodarske komore (HGK) njezin predsjednik Nadan Vidošević.

Svojom, kako je rekao, "neodgovornom" monetarnom politikom nebranjenja tečaja i njegovog obaranja, HNB je bitno utjecala na smanjenje konkurentnosti hrvatskog izvoza.

Vidošević je to ocijenio najtežim udarcem ovoj Vladi od početka njezina mandata.

Obraćajući se gospodarstvenicima označio je to vrlo ozbiljnim momentom dodajući kako moraju podići glas protiv takve politike.

Pritom je ustvrdio kako je 12 godina aprecijacije kune, odnosno njenog precijenjenog tečaja, "razorilo" strukturu hrvatskog gospodarstva.

Vidošević je ocijenio je kako je izvoz prioritet hrvatskog gospodarstva te kako će bez jačanja izvoza Hrvatska ući u ozbiljnu društvenu krizu.

Trendovi hrvatskog gospodarstva, prvenstveno realnog sektora, u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje pokazuju sporiju dinamiku, a gospodarstvo se nalazi u fazi stagnacije i krize razvoja, rekla je direktorica Sektora za makroekonomske analize pri HGK Jasna Belošević-Matić.

Upozorila je na podatke kako je nakon ovogodišnje veljače prekinut trend bržeg rasta izvoza od uvoza koji je trajao godinu dana. Tako je vrijednost izvoza u prvom kvartalu ove godine povećana je 7,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a vrijednost uvoza za 10,7 posto.

Tečaj kune najniži je od ljeta 2002., što izvoznike dovodi u tešku poziciju jer gube ne konkurentnosti, rekla je Belošević-Matić.

BDP po stanovnika u Hrvatskoj iznosi 6.200 eura, što je tri i pol puta manje nego u zemljama EU, dok je izvoz po stanovniku u Hrvatskoj četiri puta manji nego u Sloveniji.

Dodala je kako se ne očekuju bitni iskoraci u razvoju, odnosno, ne očekuje se ekspanzivniji rast niti jedne od komponenti koje su generirale rast BDP-a u zadnjih nekoliko godina (investicije, osobna potrošnja, izvoz), pa ovogodišnji gospodarski rast neće biti veći od 3,5 posto. Tim više što se za prvi kvartal ove godine govori o stopi rasta BDP-a od svega 1,8 posto.

Usporeniji rast u prvom kvartalu ove godine, rečeno je, bilježi i industrijska proizvodnja koja je veća tek za 0,2 posto prema istom lanjskom razdoblju.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙