FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan poduzetnica: udio žena u zaposlenosti 45, u nezaposlenosti 58 posto

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Unatoč jednakosti na zakonodavnojrazini, položaj žena na tržištu rada je nezadovoljavajući - žene čine52 posto ukupnog stanovništva Hrvatske, ali je njihov udio u brojuzaposlenih 45 posto, a u broju nezaposlenih oko 58 posto, plaće ženamanje su 10 do 15 posto nego plaće muškaraca, podatci su iznijeti nadanašnjem obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica u Hrvatskojgospodarskoj komori (HGK).
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Unatoč jednakosti na zakonodavnoj razini, položaj žena na tržištu rada je nezadovoljavajući - žene čine 52 posto ukupnog stanovništva Hrvatske, ali je njihov udio u broju zaposlenih 45 posto, a u broju nezaposlenih oko 58 posto, plaće žena manje su 10 do 15 posto nego plaće muškaraca, podatci su iznijeti na današnjem obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Organizatori prigodnog skupa, te okruglog stola na temu poslovna žena i hrvatski proizvod, su Hrvatska udruga poslovnih žena Krug i HGK. Svjetski dan poduzetnica, 17. svibnja, obilježava se u svih 35 nacionalnih udruženja, članica krovne svjetske organizacije poduzetnica FCEM, u kojemu Krug ima status promatrača.

U poduzetničkoj profesiji se osvaja prostor, to nije lako, a žene ne traže pomoć, traže da im se u tome ne smeta, istaknuo je predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Poručio je kako se treba boriti za priznavanje kompetencija, te istaknuo kako društvo, da bi se žene mogle potvrditi u poduzetništvu i profesiji, mora napraviti puno veći iskorak u otvaranju jaslica, vrtića, škola s cjelodnevnim boravkom.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor upozorava na sve veći broj pritužbi žena zbog diskriminacije i kršenja prava, zbog mobbinga, otkaza ugovora o radu zbog trudnoće, višekratnih produžavanja ugovora o radu na određeno vrijeme, itd.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol smatra kako u Hrvatskoj trenutno nedostaje puno veći angažman na državnoj i lokalnoj razini na programima ekonomskog ostamostaljivanja žena, te jasno opredjeljenje Vlade prema položaju žena na tržištu rada.

Kosor i Sobol nizom su brojki upozorile na trenutni položaj žena u hrvatskom društvu.

Žene čine 52 posto stanovništva Hrvatske, u ukupnom broju zaposlenih njihov je udio 45 posto, a u broju nezaposlenih oko 58 posto, u poduzetništvu je tri puta više muškaraca u odnosu na broj žena poduzetnica, na čelnim pozicijama u tvrtkama svega je 27 posto žena, a svega ih je 20 posto u nadzornim odborima tvrtki, istaknula je Kosor.

Sobol naglašava da je udio žena na rukovodećim položajima u 500 najvećih hrvatskih tvrtki samo 9 posto, dok je taj udio u sto najjačih tvrtki 6 posto. Plaće žena 10 do 15 posto su manje nego plaće muškaraca, a oko 25 posto žena u Hrvatskoj nema vlastiti prihod, upozorila je.

Potporu ženama poduzetnicama i njihovoj udruzi Krug dao je i predsjednik HGK Nadan Vidošević. Bez obzira tko će biti na čelu HGK, da li ja ili netko drugi, uvjeren sam da će Krug imati potporu, jer je rast i razvoj te udruge bitan za interese gospodarstva, rekao je Vidošević, koji je jučer imenovan novim predsjednikom Uprave Kraša, a dužnost predsjednika HGK mogao bi nastaviti obavljati volonterski.

Udruga Krug osnovana je 1992., a trenutno okuplja oko 179 članica diljem Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙