FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HGK potpisan ugovor o naknadama za korištenje glazbenih djela u kinima

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatsko društvo skladatelja iGrupacija kinoprikazivača pri Hrvatskoj gospodarskoj komori sklopilisu danas opći ugovor kojim se reguliraju uvjeti i naknade zakorištenje glazbenih djela u kinematografima.
ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatsko društvo skladatelja i Grupacija kinoprikazivača pri Hrvatskoj gospodarskoj komori sklopili su danas opći ugovor kojim se reguliraju uvjeti i naknade za korištenje glazbenih djela u kinematografima.

"To je rezultat višemjesečnih pregovora s kojim su obje strane umjereno zadovoljne", istaknuto je u HGK nakon što su ugovor potpisali direktor Službe zaštite autorskih prava Hrvatskog društva skladatelja Tomislav Radočaj i predsjednica Grupacije kinoprikazivača pri HGK Snježana Kuzmanić.

Devetogodišnjim ugovorom se utvrđuju sve naknade koje su kinoprikazivači dužni plaćati s osnove korištenja glazbenih djela u kinematografima prije početka filma, za vrijeme projekcije, u pauzi i nakon završetka filma u cjelokupnim prostorijama.

Tomislav Radočaj je naglasio da im je glavni cilj bio da se autorska djela koriste ovlašteno, ali da istodobno naknade nositeljima autorskih i srodnih prava ne budu preveliko opterećenje kinoprikazivačima i kino djelatnosti u cjelini.

Snježana Kuzmanić je napomenula da su po ugovoru omogućena kinoprikazivačima dva modela plaćanja naknada i to od neto prihoda ostvarenog prodajom kino ulaznica ili paušalno po održanoj predstavi. Konačni cilj koji do osme godine trajanja ugovora treba postići jest da autorska, izvođačka i diskografska naknada zajedno iznose 1,25 posto od neto prihoda ostvarenog isključivo prodajom kino ulaznica, istaknuto je u HGK.

U Hrvatskoj danas djeluje 140 kinoprikazivača, a obveze iz općeg ugovora preuzet će potpisivanjem pojedinačnih ugovora s Hrvatskim društvom skladatelja, naveo je poslovni tajnik Grupacije kinoprikazivača HGK Rajko Naprta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙