FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 27. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 27. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

LUXEMBOURG

Radna skupina EU-a za procjenu hrvatske suradnje s haškim sudom završila je u utorak bez ikakvih konkretnih zaključaka sastanak s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte i hrvatskim izaslanstvom predvođenim Ivom Sanaderom.

"U skladu sa značajnim budućim razvojem situacije i uz tijesnu suradnju s ICTY-jem, Vijeće će se pravodobno vratiti na to pitanje na temelju usmenog izvješća 'task forcea'", rekao je luksemburški ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Jean Asselborn, pročitavši izjavu u ime predsjedništva EU-a.

Hrvatski premijer Ivo Sanader zadovoljan je sastankom, jer nije ni "očekivao da će danas biti donesena odluka, budući da radna skupina i nema ovlasti za to, već odluke donosi Vijeće EU-a".

"Ako je danas bilo dobitaka, to je da smo uspostavili ponovni dijalog i vratili povjerenje", rekao je Sanader i dodao kako je članovima radne skupine iznio niz mjera koje je Hrvatska od 16. ožujka poduzela na rješavanju slučaja Gotovine i najavio plan od šest točaka što će se poduzimati sljedećih mjeseci.

Asselborn je najavio da će EU pozorno pratiti provedbu toga plana, koji hrvatski premijer nije htio podrobnije obrazlagati.

ZAGREB/BRUXELLES

Ministri poljoprivrede i ribarstva sastali su se u utorak u Luxembourgu i, među ostalim, raspravljali o slučaju uvoza nedopuštenog genetski modificiranog kukuruza iz SAD-a te o politici ruralnog razvoja, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

Europska komisija prihvatila je prijedloge koje će uputiti Vijeću ministara u kojima od pet zemalja članica traži ukidanje zabrane za neke dopuštene genetski modificirane organize. Nacrt odluka odnosi se na genetski modificirani kukuruz T25 i MON810 koji je zabranjen u Austriji te na modificirani kukuruz Bt176 koji je nedopušten u Austiji, Njemačkoj i Luxembourgu, te na repicu MS1xRF1 zabranjenu u Francuskoj i Topas 19/2 koja je zabranjena u Francuskoj i Grčkoj.

Komisija je nedavno usvojila mjere kojima traži da kukuruz koji se uvozi iz SAD-a ima certifikat akreditiranog laboratorija koji pokazuje da on ne sadrži nedopušteni Bt10. Ta mjera usvojena je kako bi se zadržalo povjerenje potrošača nakon otkrića o uvozu nedopuštenog GMO Bt10 iz SAD-a.

Što se tiče politike ruralnog razvoja, Komisija je 14. srpnja prošle godine usvojila prijedlog u cilju njezina jačanja te pojednostavljivanja njezine provedbe.

Odražavajući zahtjeve građana da se fokusira na okoliš, sigurnost i kvalitetu hrane, Komisija želi da politika ruralnog razvoja igra važniju ulogu u novoj reformiranoj poljoprivrednoj politici (CAP).

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je da ne može potvrditi povlačenje sirijskih snaga iz Libanona kao što je Damask u utorak objavio, prije nego što dobije izvješće UN-ove stručne ekipe s terena.

"Još nisam mogao provjeriti jesu li se sirijske snage u potpunosti povukle", kazao je Annan u izvješću Vijeću sigurnosti objavljenom nekoliko sati pošto je Sirija objavila da je završila vojno povlačenje iz Libanona.

Stručna ekipa koju je UN u ponedjeljak poslao na to područje "podnijet će mi izvješće i završit će posao što prije bude moguće", kazao je Annan.

KAIRO

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u utorak navečer u Kairo u prvi posjet jednog ruskog predsjednika Egiptu u zadnjih 40 godina koji bi trebao učvrstiti veze Rusije s arapskim svijetom i razviti gospodarsku i regionalnu suradnju.

Putin je stigao u Kairo predvečer i odmah ga je primio egipatski predsjednik Hosni Mubarak, dugogodišnji saveznik Moskve, u palači Abdin u središtu Kaira, gdje je nakon njihova razgovora u četiri oka priređena večera u čast ruskog predsjednika i članova njegova izaslanstva.

"U tijeku su razgovori o uspostavi slobodnotrgovinske zone i o zaključivanju ugovora o suradnji", kazao je za tisak službeni predstavnik predsjednika Mubaraka Sulejman Awad nakon prvog susreta dvojice čelnika.

Posjet Egiptu je prva postaja u obilasku ruskog predsjednika tim područjem, nakon koje će ga put odvesti u Izrael, gdje će boraviti 27. i 28. travnja i na palestinska područja 29. travnja. Putin je prvi ruski čelnik koji će posjetiti Izrael.

Razgovori između Putina i Mubaraka nastavit će se u srijedu, a tema će im biti potpora Egipta ulasku Moskve u Svjetsku trgovačku organizaciju (WTO) i mogućnost prodaje ruskog oružja Egiptu.

Na međunarodnom planu dvojica predsjednika će razgovarati o rješenju za Bliski istok.

MINSK

Policija u bivšoj sovjetskoj republici Bjelorusiji zadržala je u utorak u pritvoru više od dvadeset prosvjednika koji su pokušavali predati peticiju predsjedniku Aleksandru Lukašenku na dan 19. obljetnice černobilske nuklearne katastrofe.

Bjeloruska nejaka oporba koja optužuje Lukašenka za sustavno kršenje ljudskih prava već niz godina organizira najveći prosvjed na obljetnicu nesreće koja je onečistila četvrtinu državnog područja.

Ove su godine organizatori umjesto prosvjeda odlučili prikupljati potpise za peticiju.

"Građani Bjelorusije žele znati što vlasti poduzimaju kako bi riješile problem Černobila", piše u peticiji koju su naglas pročitali aktivisti ispred zgrade predsjedništva.

Policija je pritvorila 15 od 300 prosvjednika pošto su istaknuli transparent s natpisom "Danas Ukrajina, sutra Bjelorusija", smjerajući na lanjsku "Narančastu revoluciju" koja je dovela do izbora liberalnog predsjednika Viktora Juščenka.

Desetak aktivista Ruske liberalne unije desnih snaga zadržano je u pritvoru prije početka okupljanja, rekao je čelnik stranke.

Neki zapadni komentatori natuknuli su da bi Bjelorusija mogla biti sljedeća republika bivšeg SSSR-a koja bi mogla pasti pod utjecaj prodemokratskih prosvjednika nakon masovnih skupova koji su doveli do promjene vlasti u Gruziji, Ukrajini i Kirgistanu.

WASHINGTON/NEW YORK

Obelisk iz Aksuma, jedan od najpoznatijih etiopskih spomenika, vraćen je kući 68 godina nakon što ga je talijanska vojska odvukla kao plijen u Rim za vrijeme invazije na Etiopiju.

Nadgrobni kamen star 1.700 godina, visok 24,6 metara i težak 160 tona, simbol identiteta Etiopljana, isječen je na tri dijela kako bi se mogao transportirati, a posljednji segment je iz Rima prebačen u ponedjeljak u Aksum na sjeveru Etiopije, javili su Ujedinjeni narodi.

Obelisk je uzet 1937. po naređenju fašističkog diktatora Benita Mussolinija.

ASUNCION

Paragvajski pisac Augusto Roa Bastos, koji se redovito natječe za Nobelovu nagradu, umro je u utorak u privatnoj klinici u Asuncionu, u 88. godini zbog komplikacija nakon operacije glave, doznaje se od liječničkih izvora.

Roa Bastos je rođen 13. lipnja 1917. u Asuncionu, a rano djetinjstvo proveo je u indijanskom selu Iturbeu (u romanima se spominje kao Itape). Romanom "Sin čovječji" 1960. najavio je "paragvajsku trilogiju o monoteizmu vlasti" koju će nastaviti djelom "Ja, Vrhovni" i zaključiti "Tužiteljem" 1993.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙