FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija o nakitu Nenada Robana

ZAGREB, 21. svibnja 2005. (Hina) - Monografija "Nenad Roban -nakit/jewellery", prva koja se bavi suvremenim umjetničkimoblikovanjem nakita u Hrvatskoj, predstavljena je danas u GliptoteciHAZU-a u Zagrebu.
ZAGREB, 21. svibnja 2005. (Hina) - Monografija "Nenad Roban - nakit/jewellery", prva koja se bavi suvremenim umjetničkim oblikovanjem nakita u Hrvatskoj, predstavljena je danas u Gliptoteci HAZU-a u Zagrebu.

Autorica monografije je Sanda Križić Roban, a autori fotografija su Mario Krištofić i Sanja Bach Krištofić.

O djelu Nenada Robana govorile su Irena Vrkljan, Željka Čorak, Ana Lendvaj i Ivana Mance.

Nenad Roban je pripadnik prvih umjetničkih naraštaja kojima je nakit glavni, pa i jedini način izražavanja u kojem se susreću simbolizam, narativnost, kombinacija tradicionalnih tehnika izrade i suvremene umjetničke aktivnosti, rečeno je na predstavljanju monografije.

Rano počinje eksperimentirati s raznim materijalima - od tradicionalnih do nesvakidašnjih. U razdoblju posvemašnjega gubitka vrijednosti, eksperimentira s nevrijednim materijalima - gumom, pronađenim predmetima, žicom i naljepnicama - nastojeći kroz nakit izraziti stvarnost i osobni identitet, asimilirajući raznovrsne običaje, stilove, kontekste i fenomene, kaže, među ostalim, u monografiji Sandra Križić Roban.

Nenad Roban rodio se u Koprivnici 1951. Maturirao je na Odjelu za metal Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, a diplomirao oblikovanje nakita na Kraljevskoj akademiji lijepih umjetnosti u Antwerpenu u Belgiji. Osamdesetih godina radio je kao restaurator za metal i keramiku u Arheološkome muzeju u Zagrebu, a od 2001. djeluje kao slobodni umjetnik oblikovatelj nakita, te je početkom devedesetih otvorio Atelijer za izradu nakita u kojemu i danas stvara. Zadnjih dvadesetak godina surađuje s mnogim zlatarima i oblikovateljima nakita u Hrvatskoj i Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙