FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o regionalizmu u kulturi

ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Ravnatelj Leksikografskog zavoda"Miroslav Krleža" Vlaho Bogišić izjavio je danas kako je nedavniizlazak Istarske enciklopedije jedan od načina provođenja regionalizmau kulturi, te da je Istarska je enciklopedija na najbolji mogućinačin pokazala sve vrijednosti te regije u povijesti, kulturi,znanosti i umjetnosti.
ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Ravnatelj Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" Vlaho Bogišić izjavio je danas kako je nedavni izlazak Istarske enciklopedije jedan od načina provođenja regionalizma u kulturi, te da je Istarska je enciklopedija na najbolji mogući način pokazala sve vrijednosti te regije u povijesti, kulturi, znanosti i umjetnosti.

Sudjelujući na okruglom stolu "Regionalizam u hrvatskoj kulturi i knjizi, s posebnim osvrtom na enciklopedije" Bogišić je najavio da Franjevačka provincija Bosne Srebrne iz Sarajeva pokreće vlastitu enciklopediju koja će obraditi povijest te provincije, a što je, drži Bogišić, vrlo hrabar pothvat.

Povjesničar književnosti Vinko Brešić govorio je o posebnostima slavonske književnosti u korpusu nacionalne književnosti, naglasivši kako ju karakterizira prostor na kojemu je nastala te povijesni i zemljopisni aspekti.

Joško Božanić sa splitskog Sveučilišta upozorio je na nedovoljnu brigu o pisanoj riječi na hrvatskim otocima. Kao primjer naveo je da do danas u rječnike hrvatskog jezika nisu uvrštena imena riba unatoč tome što je Hrvatska zemlja sa dugom pomorskom tradicijom.

Okrugli stol o regionalizmu u kulturi, održan je u sklopu 22. travnja, Dana hrvatske knjige, a organizirali su ga Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Leksikografski zavod "Miroslav Krleža".

Na skupu je sudjelovalo desetak stručnjaka leksikografa i književnih povjesničara, među kojima su bili Antun Vujić, Višnja Flego, Bruno Kragić, Đurđica Križman Zorić, Josip Stipanov, Damir Boras, Robert Matijašić i dr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙