FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga likovnih eseja Petra Selema

ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Zbirka likovnih eseja "Arielovpogled" Petra Selema predstavljena je danas u Matici hrvatskoj uZagrebu, koja ju je i objavila.
ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Zbirka likovnih eseja "Arielov pogled" Petra Selema predstavljena je danas u Matici hrvatskoj u Zagrebu, koja ju je i objavila.

Eseji su podijeljeni u četiri cjeline "Slikar na sceni", "Triptih o Murtiću", "Slikar u zavičaju" i "Sretno jedinstvo svijeta",

Povjesničar umjetnosti Tonko Maroević je rekao da Selem u knjizi eseja o likovnim temama piše "s izvjesnom slobodom" jer u njima sjedinjuje kazalište, osobito scenografiju. Knjiga upućuje na njegov velik redateljski opus, struku arheologa, posebice egiptologa, te ukorijenjenost u mediteransku zavičajnost i univerzalnost, dodao je.

To se osjeća u prvim esejima o djelu Ljube Babića, velikog slikara i scenografa, te o djelu Božidara Rašice i Matka Trebotića, istaknuo je Maroević. Selem će dio eseja posvetiti Edi Murtiću o njegovu dubrovačkom triptihu, što Mareović smatra autorovim darom ranjenu Dubrovniku.

Selem je u esejima sklon i drugim velikim južnohrvatskim slikarima - Botteriju, Veži, Keziću, Dulčiću i Pulitici, istaknuo je Mareović.

Igor Zidić u Selemovim esejima vidi izravnu vezu sa zavičajnim, mediteranskim s jedne strane, i onog što je zalog njegove univerzalnosti s druge strane. To u knjizi potvrđuje boravkom u Parizu, pišući o Slavku Kopaču koji je u francuskoj metropoli stvorio svoj veliki opus, francuskom slikaru i scenografu iz 18.st. Antoineu Watteau i američkom slikaru Edwardu Hopperu, velikom zaljubljeniku u kazalište.

Zidić je upozorio na visoku Selemovu literarnost i humanističku tradiciju koja se prepozanje u esejima Josipa Horvata ili Ive Hergešića.

O knjizi je govorio i likovni kritičar Milan Bešlić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙