FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljen Dan HAZU-a i dodijeljene nagrade

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - U povodu Dana Hrvatske akademijeznanosti i umjetnosti (HAZU), 29. travnja, u petak je u Preporodnojdvorani Narodnog doma održana svečana sjednica i dodijeljene nagradeHAZU-a za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH za 2004.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - U povodu Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), 29. travnja, u petak je u Preporodnoj dvorani Narodnog doma održana svečana sjednica i dodijeljene nagrade HAZU-a za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH za 2004.

U pozdravnom govoru predsjednik HAZU-a akademik Milan Moguš govorio je o važnosti Akademije u prošlosti i danas, posebno o njezinu utemeljitelju biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, velikom meceni i donatoru.

Ova je godina u znaku njegovih velikih jubileja - 190. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti - što će Akademija u tijeku godine obilježiti na dostojanstven način.

Nagradu HAZU-a za prirodne znanosti i matematiku dobila je skupina suradnika Instituta "Ruđera Boškovića" dr. Krešo Kadija, dr. Tomislav Antičić, mr. Tatjana Šuša i prof. dr. Ivan Bašić.

Za medicinske znanosti Akademijinu nagradu dobila je prof. dr. Mirna Šitum za znanstvena dostignuća u primijenjenoj molekularnoj biologiji, kliničkoj medicini i dermatološkoj onkologiji.

Nagradu HAZU-a za filološke znanosti dobio je povjesničar Zef Mirdita za knjigu "Vlasi u historiografiji" u izdanju Hrvatskog instituta za povijest i školske knjige.

Za književnost ove je godine nagrađen pjesnik, prevoditelj i dramaturg Zvonimir Mrkonjić za knjigu "Maslina u čistopisu" u izdanju Altagame iz Zagreba.

Za likovne umjetnosti nagradu su dobili arhitekti Bojana Bojanić Obad-Šćitaroci i Mladen Obad Šćitaroci za knjigu "Gradski perivoji u Hrvatskoj u XIX.stoljeću".

Maestro Krešimir Šipuš dobitnik je nagrade za glazbenu umjetnost za operu "Mlada žena" te za cjelokupan umjetnički rad.

Nagradu HAZU-a za tehničke znanosti dobio je prof. dr. Zijad Haznadar za cjelokupan znanstveni rad.

Svečanosti u Preporodnoj dvorani osim brojnih članova HAZU-a bili su nazočni predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙