FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijani obnavljaju knjige franjevačkoga samostana u Fojnici

MOSTAR, 19. svibnja 2005. (Hina) - Talijansko izaslanstvo Državnogainstituta za umjetnost "Škola knjige" iz Urbina ovoga je tjedna počelorad na zaštiti knjižnoga fonda franjevačkoga samostana u Fojnici,objavio je na svojim internetskim stranicama mostarski portal Pincom.
MOSTAR, 19. svibnja 2005. (Hina) - Talijansko izaslanstvo Državnoga instituta za umjetnost "Škola knjige" iz Urbina ovoga je tjedna počelo rad na zaštiti knjižnoga fonda franjevačkoga samostana u Fojnici, objavio je na svojim internetskim stranicama mostarski portal Pincom.

Talijanski stručnjaci najprije će procijeniti stanje knjižnoga fonda samostanske knjižnice, napominje Pincom dodajući kako su Talijani u fojnički samostan došli na poziv federalnoga Ministarstva kulture i športa.

Stručnjaci će tijekom tromjesečnoga rada u franjevačkom samostanu u Fojnici uklanjati prašinu i vlagu s ugroženih knjiga, navodi se i dodaje kako će Talijani također raditi na zaštiti i restauraciji oštećenih knjiga. Određeni broj knjiga iznimne vrijednosti i starosti, koje su u kritičnom stanju, bit će restauriran u Italiji.

Knjižnica franjevačkoga samostana u Fojnici ima oko 40.000 naslova, a posebno su vrijedne inkunabule među kojima je najvrjednija Nicolai de Lura, "Pastillae in S. Scripturam Novi testamenti" iz 1481.

U njoj se nalazi velik broj filozofskih i teoloških djela tiskanih između 16. i 17. st., a čuvaju se i djela iz povjesti, zemljopisa, medicine i drugih prirodnih znanosti.

Zanimljive su i vrijedne knjige bizantskih povjesničara Kantakuzena, Zonare, Halkokondila i Ane Komnen.

U zbirci se posebno ističu djela De Urbibusa od Stefanosa, Farlatijev "Illyricum Sacrum", Theinerova "Monumenta Merdionalium" i" Annales Ecclesiastici" i Waddingovi "Annales Minorum".

Knjižnica čuva i djela pisana bosančicom starih bosanskohrvatskih pisaca Matije Divkovića, Stipana Margitića, Pavla Posilovića i Ivana Ančića.

U samostanu je i čuveni "Fojnički grbovnik" (1340.), najstariji zbornik grbova u Bosni i Hercegovini.

Među najvrjednijim dokumentima franjevačkog samostana u Fojnici nalazi se i "Ahdnama", povelja sultana Mehmeda II. Osvajača kojom je fra Anđelu Zvizdoviću 1463. zajamčio slobodu ispovijedanja katoličke vjere.

Armija je BiH 1993. napala franjevački samostan u Fojnici i tom prigodom ubila gvardijana Nikicu Miličevića i vikara Leona Migića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙