FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 17. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Iako je Ivici Crniću od jučer službeno završio četverogodišnji mandat predsjednika Vrhovnog suda on i dalje ostaje na čelu najvišeg suda u državi, no ovog puta, po odluci ministrice pravosuđa, kao vršitelj dužnosti do izbora novog predsjednika. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je da je radi nesmetanog funkcioniranja Suda, a u skladu sa svojim ovlastima, odlučila da do izbora novog predsjednika tu dužnost obavlja sadašnji sudac. Ako se izbor novog predsjednika oduži Crnić će na dužnosti ostati najduže šest mjeseci, kazala je ministrica.

ZAGREB - Saborski Odbor za zakonodavstvo podržao je danas predloženu ratifikaciju dvaju okvirnih ugovora o zajmu između Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe, kojima se kani financirati obnova i izgradnja škola u Hrvatskoj, te komunalna društvena infrastruktura na otocima. Prvim se ugovorom, vrijednim 402 milijuna kuna (projekt obnove ukupno je vrijedan 805 milijuna kuna, polovica tog iznosa osigurava se iz državnog proračuna) planira obnoviti 143 osnovne i srednje škole u 18 hrvatskih županija. Riječ je o trećem u nizu zajmova Razvojne banke Vijeća Europe, a s prethodna dva obnovljene su 73 škole, uglavnom na ratom zahvaćenim područjima.

ZAGREB - U informatizaciji Hrvatske ove je godine učinjeno mnogo, no kako bi se izbjeglo stvaranje "digitalnog jaza" među građanima, Vlada je poduzela niz aktivnosti, a u pregovorima s T-HT-om osigurala je znatno niže cijene priključivanja na širokopojasni internet, rekao je danas državni tajnik za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić na tematskoj sjednici saborskog Odbora za informatizaciju i medije. Kovačić očekuje da će se, uz 32.000 postojećih, do kraja godine na širokopojasnu mrežu priključiti još 100.000 novih korisnika.

ZAGREB - Trojica bivših HDZ-ovaca Branimir Glavaš, Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić danas su, kao nezavisni zastupnici, osnovali zaseban zastupnički klub, a izmjenama Odluke o dodjeli novca za rad političkih stranaka, nadležni saborski odbor im je i formalno dodijelio novac koji pripada svakom nezavisnom zastupniku. Po danas izmijenjenoj Odluci Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav trojici će zastupnika do kraja godine pripasti po 208, a svake slijedeće godine mandata po 300 tisuća kuna. Osim naknade za trojicu isključenih zastupnika, Klub HDZ-a će ostati i bez dodatnih 60.000 proračunskih kuna, koliko je godišnje dobivao za dvije zastupnice koje su u saborskim klupama zamijenili bivši ministri Miomir Žužul i Andrija Hebrang.

VARAŽDIN - Radimir Čačić i Ivan Čehok, vodeći ljudi koalicije HNS-HSLS-SHUS odnosno HSLS-HNS-HSU, koja je Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu na proteklim lokalnim izborima uvjerljivo pobijedila, najavili su da će na suradnju pozvati sve stručne i sposobne ljude bez obzira pripadaju li strankama ili ne. Čačić (HNS) objavio je da će njegov zamjenik zadužen za poljoprivredu biti HSLS-ovac Miljenko Ernoić, a za gospodarstvo HNS-ovac Predrag Štromar. Predsjednik Županijske skupštine bit će dosadašnji zamjenik župana Vladimir Stolnik iz HNS-a, najavio je. Nositelj gradske liste Čehok (HSLS) rekao je da će Poglavarstvu ostati oni koji su se pokazali uspješnima, pa bi tako dogradonačelnik ostao HNS-ovac Zlatko Horvat, a HNS-u pripada i mjesto predsjednika Gradskog vijeća.

OSIJEK - Hrvatska stranka prava zadovoljna je izbornim rezultatima i za grad Osijek i za Osječko-baranjsku županiju, a razgovori oko koalicija odredit će se nakon sjednice Glavnog stana stranke, rekli su na današnjoj konferenciji za novinare Gordan Matković s gradske liste, član Predsjedništva stranke, i Danijel Srb sa županijske liste i predsjednik HSP-a Osječko-baranjske županije. Na novinarski upit hoće li koalirati s "desnima" ili s "lijevima" odgovorili su da je HSP otvoren i za jednu i za drugu opciju, a da jedino isključuju SDSS. Dodali su da "nema razloga da HSP ne traži i mjesto gradonačelnika".

SPLIT - Željko Jerkov, nositelj Nezavisne liste splitskih poduzetnika koja je osvojila četiri vijećnička mjesta u Gradskom vijeću, najavio je danas na konferenciji za novinare da neće koalirati ni s jednom strankom ili koalicijom, nego da će isključivo poduprijeti dobre projekte i sposobne ljude. Uspjeh Nezavisne liste veliko je iznenađenje lokalnih izbora u Splitu, i ona će biti ključna za formiranje gradske vlasti. Name, koalicija na čelu sa SDP-om, s osvojenih 10, i HDZ sa šest vijećničkih mjesta izvršnu vlast mogu formirati samo ako pridobije listu splitskih poduzetnika.

SINJ - Nositelj liste koalicije Preporod, sastavljene od šest političkih stranaka SDP-HSLS-HSS-HNS-LS-HSU, koja je pobijedila na izborima za sinjsko Gradsko vijeće Nikola Tomašević rekao je danas ća im prva zadaća biti revizija trošenja proračunskog novca grada, a zatim realizacija ostalog dijela programa na kojemu je koalicija i dobila izbore. Nikola Tomašević, nositelj liste kao neovisni kandidat i kandidat za novog gradonačelnika, rekao je na konferenciji za novinare da će nastaviti i završiti "ono što je prethodna vlast započela, a dobro je za grad i građane", a ono što ocijene lošim mijenjati. Naglasio je da se nada da će preuzimanje vlasti od HDZ-a proteći uspješno i normalno.

PULA - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) za Istarsku županiju Silvano Hrelja na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli izrazio zadovoljstvo rezultatima postignutima na lokalnim izborima s obzirom na to da je od 21 njihove liste čak njih 19 ušlo u općinska i gradska vijeća te u županijsku skupštinu. Po njegovim riječima, HSU će u novim općinskim i gradskim vijećima imati ukupno 29 vijećnika, a osobito je zadovoljan rezultatima u Pićnu gdje je ta stranka dobila tri vijećnika, Labinu gdje će u budućem vijeću također sjediti tri njihova vijećnika, te u Puli gdje je HSU osvojio četiri mandata.

ZAGREB - Izvršni odbor Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pozdravio je danas odluku predsjednika države Stjepana Mesića da odgodi posjet Srbiji i Crnoj Gori nakon nedjeljnog četničkog okupljanja u Ravnoj Gori uz potporu aktualne vlasti u Srbiji. Predsjednik Mesić otkazao je jučer posjet Srbiji zbog nedjeljnog četničkog okupljanja na Ravnoj Gori koje je bilo organizirano i izvedeno uz aktivnu podršku srbijanskih vlasti i uz sudjelovanje nekih vladinih dužnosnika.

ZAGREB - Peta izborna konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK), koja je posljednja tri dana zasjedala u Zagrebu, produžila je sadašnjem vodstvu mandat na godinu dana radi već započetih i planiranih projekata, rečeno je danas novinarima. Uskoro treba uspostaviti Domovinski ured, a pokrenut je i projekt Muzeja hrvatskog iseljeništva, rekao je na konfereciji za novinare glavni tajnik HSK-a Josip Ante Sovulj. Najavio je da bi se iduće godine trebale održati Hrvatske športske igre, na kojima bi se u Hrvatskoj okupilo nekoliko tisuća sudionika iz svih športskih disciplina.

ZAGREB - Smrt novorođenčeta, koje je prošlog tjedna umrlo u Petrovoj bolnici nakon poroda, od jučer istražuje i policija koja bi o svojim saznanjima, nakon dovršetka kriminalističke obrade, trebala izvijestiti Državno odvjetništvo. Dijete je umrlo prošlog četvrtka ujutro, nakon što je prethodne večeri rođeno carskim rezom, najvjerojatnije jer se u majčinom trbuhu nagutalo plodne vode, a oko vrata mu se omotala pupčana vrpca. Roditelji djeteta tvrde da je majka čekala carski rez četiri sata, te da ju je dežurna liječnica dva dana prije poroda, kada se javila u bolnicu s bolovima, vratila kući.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙