FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 13. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 13. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija u petak je obilježila 79. obljetnicu Hrvatskoga radija (HR) i 49. obljetnicu Hrvatske televizije (HTV). Tom su prigodom, uz tradicionalnu dodjelu godišnjih nagrada "Ivan Šibl", u rad svečano puštena tri nova studija, opremljena najsuvremenijom digitalnom tehnologijom. Predsjednik Vlade Ivo Sanader rekao je tom prigodom da se Vlada ne smije miješati u uređivačku politiku, ali da isto tako nacionalna javna radiotelevizija ne smije favorizirati niti jednu političku opciju.

ZAGREB - Hrvatski biskupi složni su glede ulaska Hrvatske u EU, izjavio je riječki nadbiskup Ivan Devčić na konferenciji za novinstvo koja je održana u stanci proljetnoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije. Biskupi su na zasjedanje pozvali premijera Ivu Sanadera i ministra Božu Biškupića kako bi se što bolje obavijestili o stanju u pregovorima s EU-om. Predsjednik Vlade Ivo Sanader biskupima je rekao da je neodrživo proširenje optužnice protiv generala Mladena Markača i Ivana Čermaka te da hrvatski narod s povjerenjem prati Vladina nastojanja u pregovorima s EU-om, rekao je riječki nadbiskup.

ZAGREB - Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi danas je održan sastanak ministra Nevena Ljubičića s predstavnicima HZZO-a, Hrvatske gospodarske komore te proizvođača lijekova i ljekarničke komore o modelu otplate duga HZZO-a za lijekove. Kako je priopćeno danas iz HGK, svi sudionici sastanka, osim predstavnika Hrvatske ljekarničke komore, usuglasili su se da će od ukupne cijene kapitala, koja iznosi 5 posto, svaki sudionik pojedinačno participirati sa 1,25 posto. Hrvatska ljekarnička komora svoje će konačno stajalište o tome donijeti nakon sastanka koji je predviđen za 20. svibnja.

ZAGREB - Nedjeljne lokalne izbore u cijeloj Hrvatskoj nadgledat će oko tisuću GONG-ovih promatrača koji će nadgledati kako se odvijaju izbori na određenim biračkim mjestima, doznaje se danas u toj nevladinoj organizaciji. Također GONG će imati i 105 mobilnih timova od po dva promatrača koji će obići mjesta gdje neće biti GONG-ovih promatrača te ona biračka mjesta s kojih zaprime dojave o eventualnim nepravilnostima. Svaki mobilni tim će obići otprilike 12 biračkih mjesta tijekom dana, odnosno između 15 i 20 posto od ukupnog broja biračkih mjesta, kazala je za Hinu koordinatorica GONG-ove medijske kampanje Sandra Pernar.

TROGIR - Predsjednik Mjesnog odbora Drvenika Velog Nikola Pensa najavio je danas u Trogiru kako će 25. svibnja stanovnici toga otoka u trogirskom arhipelagu blokirati obalu i pristanište u tom mjestu kako bi onemogućili pristajanje Jadrolinijina trajekta i time upozorili na katastrofalno lošu povezanost s kopnom koja ih drži u svojevrsnoj izolaciji, ali i na nebrigu županijskih lučkih vlasti te mjerodavnog ministarstva. Toga dana, kada na snagu stupa novi Jadrolinijin plovidbeni red, otočani će svojim brodicama zapriječiti pristup uvali i obali u istoimenom mjestu.

ZAGREB - S posljednje sjednice skupa "Bleiburška tragedija i Hrvatski križni put 1945." upućeno je pismo zahvalnosti pokrovitelju s molbom da Hrvatski sabor omogući istraživanja istine o Bleiburgu i Križnom putu i pripomogne u obilježavanju gubilišta. Udruga "Hrvatski križni put" u suradnji s udrugom "Počasni bleiburški vod" u povodu 60. obljetnice bleiburške tragedije priredila je Međunarodni znanstveno-stručni skup "Bleiburška tragedija ili Hrvatski križni put 1945.", koji je održan 11., 12. i 13. svibnja u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa.

ŠIBENIK - Na tiskovnoj konferenciji koalicije Demokratskog centra(DC) i Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS-a), sazvanoj na neuređenu dječjem igralištu u šibenskoj gradskoj četvrti Baldekinu, predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt kazala je da se ta koalicija zauzima za gospodarstvo, razvoj i jaku pravnu državu. Mi ne govorimo o prošlosti, treba se usmjeriti na sadašnjost i blisku budućnost, a na našim kandidacijskim listama su stručni ljudi koji ovu lošu stvarnost mogu mijenjati na bolje, istaknula je Škare-Ožbolt.

KUTINA - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić na današnjem je druženju s građanima na kavi u Kutini rekao kako je Moslavina toj stranci izuzetno značajno biračko tijelo, pa je prirodno da posljednje trenutke kampanje provode tamo. Kako je rekao predsjednik stranke Tomčić, HSS, kao stranka bliska puku, na lokalnim i županijskim izborima u pravilu ima više uspjehe nego na parlamentarnim. HSS je dobar barometar političkog stanja u bazi, a on upućuje da će zbog neodgovornosti vladajućih političara Hrvatska koncem godine vjerojatno imati još jedne - parlamentarne izbore, procijenio je Tomčić.

ZAGREB - Za opskrbu tržišta prirodnim plinom nije problem u nedostatku skladišnog prostora nego u kašnjenju izgradnje spojnog plinovoda na dionici Istra - Karlovac, istaknuli su danas iz Ine reagirajući na izjave Darka Karačića, direktora Plinacro-a, kojima je jučer odgovorio na kritike zbog kašnjenja izgradnje tog plinovoda. Ina je u današnjem priopćenju odbacila navode Karačića u medijima, kako kašnjenje izgradnje plinovoda Pula - Karlovac ne predstavlja glavni problem opskrbe hrvatskog tržišta prirodnim plinom nego je problem u uravnoteženju tržišnih potreba.

SPLIT - Povjerenik Sindikata djelatnika u kulturi za splitski HNK Zdravko Kraljević najavio je kako će u vrijeme održavanja "Splitskog ljeta", ako se s djelatnicima u kulturnim ustanovama ne potpiše kolektivni ugovor, početi štrajk. Kolektivni ugovor za splitski HNK istekao je još 2000., a za ostale ustanove, muzeje, galerije i knjižnice 2003. Punih deset mjeseci pregovara se s predstavnicima splitskoga Gradskog poglavarstva, a kad se došlo do točke kad je trebao biti potpisan novi kolektivni ugovor, Poglavarstvo je počelo odugovlačiti, upozorio je Kraljević.

ZAGREB - Hrvatska narodna banka na svojim je web stranicama objavila upute, uz slikovni prikaz, kako prepoznati originalnu od krivotvorene novčanice kune. HNB i MUP su početkom svibnja obavijestili javnost da su se u optjecaju pojavile krivotvorene novčanice od 200 kuna, s datumom izdanja 7. ožujka 2002. godine. U razdoblju od 18. ožujka do 30. travnja ove godine otkriveno je ukupno 37 krivotvorina, i to 29 na području Zagreba, a ostale na području Karlovca, Garešnice, Zaboka, Samobora i Varaždina.

ZAGREB - Akademik Miroslav Šutej, ugledni hrvatski slikar i grafičar te dugogodišnji profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, umro je jutros u bolnici za kardiovaskularnu kirurgiju i kardiologiju u Krapinskim Toplicama. Šutej je rođen 1936. u Dugoj Resi. Školovao se na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, a zatim studirao slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Likovna kritika ističe da je Šutej bio crtač i grafičar, čija su djela eksperimentalna, istraživačka, samostalna i autentična. Šutej je priredio velik broj samostalnih izložaba, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Posljednju retrospektivnu izložbu priredio je u Kabinetu grafike HAZU-a i u Domu hrvatskih likovnih umjetnika 1996. Šutejevi radovi nalaze se u vodećim svjetskim muzejima i galerijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙