FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 17. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati.
ZAGREB, 17. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB/BEČ - Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije Carla del Ponte u četvrtak će o suradnji zemalja bivše Jugoslavije i Haškog suda govoriti pred Stalnim vijećem Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Beču. Glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann najavila je početkom svibnja da će Del Ponte 19. svibnja govoriti u Beču na sastanku Stalnog vijeća OESS-a, u sklopu projekta OESS-a za jačanje pravosudnih sustava u zemljama bivše Jugoslavije. Haško tužiteljstvo nikada unaprijed ne govori o sadržajima i temama izlaganja glavne haške tužiteljice, ali očekuje se da će ona pred predstavnicima 55 zemalja članica OESS-a govoriti o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Haškim sudom.

ZAGREB/MOSKVA - Moskovski sud proglasio je u utorak bivšeg direktora ruske naftne tvrtke Jukos Mihaila Hodorkovskog, njegova bliskog suradnika Platona Lebedeva i bivšeg glavnog direktora tvrtke Volna Andreja Krajnova krivima po gotovo svim točkama optužnice, a čitanje presude nastavlja se u srijedu, javile su svjetske novinske agencije. Krivnju "potvrđuju materijalni dokazi i iskazi svjedoka", rekla je predsjedavajuća sutkinja Irina Kolesnikova, a prenio Interfax.

VARŠAVA - Vijeće Europe i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju imaju slične ciljeve, a i članstvo im je slično i njihovo se partnerstvo mora temeljiti na skupu zajedničkih vrijednosti, rekao je u utorak u Varšavi slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedajući OESS-a Dimitrij Rupel. "Europska se arhitektura može mijenjati, ali njezini temelji ostaju isti. Demokratske vrijednosti i poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda" u središtu je djelovanja i jedne i druge organizacije, rekao je Rupel u govoru na plenarnoj sjednici naslovljenoj "Europska arhitektura" kojom završava 3. summit Vijeća Europe u glavnom gradu Poljske.

ZAGREB - Pitanje budućnosti zapadnog Balkana može se riješiti jedino uz konzultacije Europske unije s Rusijom i SAD-om, kazala je austrijska ministrica Ursula Plassnik u intervjuu koji u utorak objavljuje austrijski list Die Presse. "Pitanje Balkana možemo riješiti jedino zajedno s Rusijom i SAD-om", kazala je Plassnik. To će pitanje, kazala je, biti jedna od važnijih tema kada Austrija u prvoj polovici 2006. godine preuzme rotirajuće predsjedanje Europske unije.

MOSTAR - Svjetska banka će za zaštitu okoliša na mostarskom području izdvojiti pod vrlo povoljnim kreditnim uvjetima 6,5 milijuna američkih dolara, priopćila je u utorak mostarska Gradska uprava. To je najveći iznos sredstava što ga je nakon rata Svjetska banka izdvojila za zaštitu okoliša za neki grad u BiH. Izdvajanje 6,5 milijuna američkih dolara za zaštitu okoliša na mostarskom području dogovoreno je u današnjem razgovoru gradonačelnika Ljube Bešlića i voditelja Ureda Svjetske banke u BiH Dirka Reinermanna.

ZAGREB - Na forumu što će se početkom lipnja održati u Zagrebu neće se govoriti o potrebi članstva Hrvatske u Europskoj uniji, već o tome što nakon pristupanja: kakav će poticaj zemljama regije Hrvatska dati, rekao je u utorak u Zagrebu predstavnik zaklade Bertelsmann. Zaklada Bertelsmann središnji skup redovito održava u Berlinu, a ove će godine, 3. i 4. lipnja u Zagrebu organizirati forum Jugoistočna Europa na putu u Europsku uniju, rekao je Cornelius Ochmann iz zaklade. Cilj je skupa da se u dijalogu svih sudionika predstave zemlje jugoistočne Europe kroz svoju intenciju da postanu članice EU-a, što je jedini i glavni put za sve zemlje regije, rekao je Gordan Bakota, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina ponovo je ušla u razdoblje političke krize nakon što su predstavnici bosanskih Srba u ponedjeljak odbili prihvatiti novi ustroj policijskih snaga u toj zemlji, navode u utorak sarajevski mediji. "Izgubljena je velika prilika i građani ove zemlje platiti će visoku cijenu, uključujući i građane Republike Srpske", izjavio je Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown objavljujući u ponedjeljak kasno navečer propast pregovora o preustroju policije, u kojima su sudjelovali gotovo svi značajniji politički lideri.

ZAGREB - Hrvatsko izaslanstvo boravit će u posjetu Afganistanu od 19. do 26. svibnja, najavio je u utorak na konferenciji za novinare u Zagrebu voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić. U hrvatskom izaslanstvu, koje će boraviti na području Kabula, bit će predstavnici Hrvatskog sabora, Ureda predsjednika Republike, GS OSRH, kao i predstavnici hrvatskih medija. Cilj posjeta je upoznati se sa svim aspektima mirovne operacije međunarodnih snaga, sa svim problemima s kojima se suočava međunarodna zajednica u ovoj operaciji, u vojnom i u civilnom dijelu, rekao je Ćosić.

BAGDAD - Ministar vanjskih poslova Irana Kamal Harazi počeo je u utorak posjet Iraku posvećen ispitivanju odnosa dviju susjednih zemalja, izjavio je glasnogovornik iračke vlade Leith Kubba. Istaknuo je da će Harazija primiti predsjednik Džalal Talabani, a vodit će razgovore s premijerom Ibrahimom al-Džaafarijem i ministrom vanjskih polova Hoshyarom Zebarijem. Zebari je kazao u ponedjeljak da će s Harazijem razmotriti "mnogobrojna pitanja, uključujući neupletanje, suradnju i gospodarstvo te zatvaranje ratnog dosjea" Iran-Irak (1980.-1988.).

NEW DELHI - Najmanje 37 osoba koje su autobusom putovale na vjenčanje poginulo je u utorak kada se vozilo survalo u provaliju u planinskoj indijskoj državi Uttaranchal, javila je policija. Nesreća se zbila u okrugu Rudraprayag, 350 km sjeverno do New Delhija. Pretrpan autobus sletio je s krivudave ceste i pao u duboku provaliju, objasnio je šef policije tog okruga, prenosi agencija Press Trust of India (PTI). "Dvadeset osam osoba je poginulo na licu mjesta, a 9 ih je podleglo ozljedama u bolnici", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙