FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Odvjetnik Marijan Pedišić i umirovljeni policajac Salih Fazlić odbacili su danas povezanost s krivotvorenjem putovnice odbjeglom generalu Anti Gotovini, dok je osumnjičeni Franjo Katavić istražnom sucu priznao to kazneno djelo te da je krivotvorio putovnicu i odbjeglom Hrvoju Petraču. Na ponovnom saslušanju pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem Katavić je priznao da je krivotvorio putovnicu ne samo Gotovini nego i Hrvoju Petraču, za kojim se traga jer je osuđen zbog umiješanosti u otmicu maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, doznaje se od izvora sa zagrebačkog Županijskog suda. Katavić je pred istražnim sucem izjavio da je krivotvorenu putovnicu za Gotovinu naručio Fazlić te da iza svega stoji odvjetnik Pedišić.

DUBROVNIK - Predsjednik RH Stjepan Mesić, komentirajući danas u Dubrovniku mogućnost da se "vukovarskoj trojci", odnosno oficirima JNA optuženima za pokolj na Ovčari, sudi u Hrvatskoj, rekao je kako je hrvatsko pravosuđe sada takvoga standarda da može preuzeti svaki predmet. "Pokazalo se da je to pravosuđenje po europskom standardu, a mi funkcioniramo danas kao i druge države u kojima vlada pravo i ja sam za to da se preuzmu svi predmeti. Mislim da nam Haag nije ni trebao da smo na vrijeme procesuirali one slučajeve za koje smo znali. Da smo to procesuirali, mi bismo danas pred svijetom mogli reći - evo vidite Hrvatska je zrela demokracija s takvim institucijama i s takvim pravosuđem da može sve svoje probleme sama riješiti", kazao je Mesić.

ŽEDNO NA ČIOVU - Predsjednik Vlade Ivo Sanader otvorio je danas u Žednome na otoku Čiovu radove na gradnji hidrotehničkog tunela Čiovo čime je i službeno počela izgradnja trećeg podsustava kanalizacijskog sustava Kaštela - Trogir u sklopu Ekoprojekta Kaštelanski zaljev, vrijednog 56 milijuna eura. Hidrotehnički tunel, dug 2772 metra, jedan je od najvažnijih objekata kanalizacijskog sustava kojim će se otpadne vode Kaštela i Trogir odvoditi do uređaja za pročišćavanje voda na izlazu tunela u uvali Orlice na južnoj strani otoka odakle će se podmorskim ispustom odlagati na morsko dno.

DUBROVNIK - U prigodi Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezina zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića na svečanosti u Kazalištu "Marina Držića" predsjednik Stjepan Mesić je kazao kako je Hrvatska ustrojem 21 županije htjela naglasiti svoju raznolikost, ali i omogućiti decentralizaciju vlasti odnosno razvoj pojedinih krajeva prema vlastitim potrebama, mogućnostima i uvjetima. Hrvatska kao tranzicijska zemlja do sada zbog više razloga, poglavito zbog rata, nije počela decentralizaciju i moglo bi se reći da je u proteklih deset godina tranzicijskog razdoblja porasla centralizacija, naglasio je Mesić. Dodao je kako je to nužno promijeniti i u tom se području približiti europskim standardima.

ZAGREB - U Ministarstvu zdravstva danas je održan sastanak ministra Nevena Ljubičića s predstavnicima ljekarni, veledrogerija i proizvođača lijekova o podjeli troškova kamata za bankovni zajam od 850 milijuna kuna za pokriće dugova za lijekove. Ministar Ljubičić izjavio je kako je na sastanku predloženo da kamate od pet posto podijele u jednakom postotku, od po 1,25 posto, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ljekarne, veledrogerije i proizvođači lijekova. Dodao je da se razgovori o tome nastavljaju. HZZO je od Zagrebačke banke uzeo zajam od 850 milijuna kuna kako bi podmirio troškove za lijekove nastale u prošloj godini, te je rokove plaćanja smanjio sa sadašnjih 250 na 120 dana, kako je zakonom i predviđeno.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je danas da se sastao sa čelnicima Nezavisnog sindikata srednjih škola u vezi nagodbe o isplati duga zaposlenima u osnovnim i srednjim školama za smjenski rad. Po Primorčevim riječima, sindikalci su ponudu nagodbe "zapravo prihvatili", no o tome će odlučiti njihova središnja tijela. Istu ponudu Ministarstvo je danas uputilo Hrvatskom školskom sindikatu Preporod, izjavio je Primorac. "U toj ponudi isplaćujemo smjenski rad za svaki odrađeni dan u drugoj smjeni, i to prema napucima koje dobijemo od škole", kazao je Primorac. Dodao je da će se od 1. svibnja nastaviti isplaćivati smjenski rad za srednje školstvo.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo smatra da bi se Haški sud mogao zadovoljiti isprikom novinara protiv kojih je Tužiteljstvo podiglo optužnicu zbog objavljivanja iskaza zaštićenog svjedoka zato što je, po mišljenju HND-a, objavljivanje tajnih dokumenata opravdano ako postoji opravdani interes javnosti, priopćeno je danas iz HND-a. Izvršni odbor HND-a smatra da je tako nešto moglo biti učinjeno bez objavljivanja identiteta zaštićenih svjedoka čime se njihova sigurnost dovodi u pitanje i obeshrabruje druge potencijalne svjedoke," ali da "kao olakšavajuću okolnost treba uzeti u obzir da je identitet zaštićena svjedoka otkriven ranije, a da na to nije bilo reakcije haškog Tužiteljstva".

ZAGREB - Na današnjem predstavljanju Hrvatskoga školskog pravopisa u Zagrebu akademik Radoslav Katičić izjavio je da je Dragan Primorac "prvi ministar u povijesti Hrvatske koji je preporučio hrvatski pravopis". Akademik Milan Moguš je istaknuo kako naslov Pravopisa govori što mu je sadržaj - pravopis hrvatskoga jezika kao nastavnoga jezika u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. "On nije dakle priručnik samo u nastavi školskoga predmeta koji se zove hrvatski jezik, nego svih osnovnoškolskih i srednjoškolskih predmeta", istaknuo je Moguš. Upozorio je kako se u zadnje vrijeme hrvatski i srpski jezik pokušava prikazati kao jedan jezik, samo se jedna varijanta piše latinicom, a druga ćirilicom. "Sve se to iznosi kao da brojni članci, rasprave, studije i knjige o samosovojnu ustrojstvu hrvatskoga jezika i njegovoj samosvojnoj povijesti, koji ih jedini kvalificiraju kao zaseban jezik, uopće ne postoje", rekao je.

ZAGREB - Obnovljeni spomenik Josipu Jurju Strosmayeru (1815.-1905.) u povodu 190. obljetnice njegova rođenja i 100. obljetnice smrti otkrili su danas u Zagrebu predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Milan Moguš i zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić. Na spomeniku je obnovljeno postolje i uređena Strossmayerova skulptura koju je 1926. u bronci izradio kipar Ivan Meštrović. U povodu dviju velikih obljetnica HAZU je priredio više događaja od kojih je najvažniji međunarodni znanstveni skup o Strossmayeru koji će se održati 19. i 20. svibnja u Zagrebu i Đakovu.

BAKAR - Razgradnja dimnjaka nekadašnje tvornice koksa u Bakru, visokog 250 metara, počela je danas drobljenjem betona s vrha dimnjaka koje se obavlja pomoću hidaruličnih škara. Hidraulični stroj podignut je na vrh dimnjaka dizalom koje se od podnožja penje oko 30 minuta. Stroj je počeo drobiti stijenku dimnjaka, a razgradnja bi trebala biti završena za 240 radnih dana. Proizvodnja koksa u bakarskoj koksari prekinuta je prije deset godina, a poslove razgradnje preostalih pogona obavlja tvrtka "Koksar". Kako se doznaje od direktora te tvrtke Zvonka Tauzera, novac za razradnju, 9,8 milijuna kuna (bez PDV-a), osiguralo je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙