FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

BERLIN - Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je u nedjelju za njemački radio Deutschlandfunk izjavio da na referendumu o europskom ustavu koji će u Francuskoj biti organiziran 29. svibnja očekuje čistu pobjedu pristaša tog dokumenta. "S optimizmom gledam na to da će se Francuska kao država osnivačica EU-a jasno izjasniti za europski ustav jer se radi o europskoj odluci", kazao je Fischer. Ispitivanje javnog mišljenja koje je proveo Institut Ifop, a čiji su rezultati objavljeni u subotu, dva tjedna prije održavanja referenduma, pokazalo je da je protiv europskog ustava 54 posto Francuza, dok neka druga ispitivanja provedena posljednjih dana ipak prednost daju potpori ustavu.

TEHERAN - Iran je odlučan obnoviti prekinute nuklearne programe, ali ih pristaje odgoditi na nekoliko dana radi razgovora na visokoj razini s Europljanima, rekao je vođa iranskoga izaslanstva u nuklearnim pregovorima Sirus Naseri nakon njegova povratka iz Beča gdje je razgovarao s dužnosnicima Međunarodne organizacije za atomsku energiju i europskim diplomatima. Naseri je istaknuo da je odluka Irana o nastavku rada u tvornici u Ispahanu konačna.

TOKIO - Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas je u nedjelju doputovao u Tokio u svoj prvi službeni posjet Japanu gdje će s japanskim dužnosnicima razgovarati o ekonomskoj pomoći za Palestince. Abas, koji je u siječnju naslijedio pokojnog Jasera Arafata na položaju palestinskog čelnika, boravit će u posjetu Japanu do utorka nakon čega će na dva dana posjetiti Kinu. Prema palestinskim izvorima, japanski premijer Junichiro Koizumi namjerava otkriti niz projekata pomoći za Palestince tijekom Abasovog posjeta Tokiju. Bit će najavljeno odobravanje pomoći za završavanje projekta izgradnje kanala za navodnjavaje kao i za razvoj obale na pojasu Gaze te drugi projekti vrijedni ukupno 400 milijuna dolara za rok od iduće tri godine.

ADIS ABEBA - Birališta za parlamentarne izbore u Etiopiji otvorena su u šest sati po lokalnom vremenu a na izborima sudjeluje 15 stranaka koje će se svojim kandidatima natjecati za 548 zastupničkih mjesta. Najveći favorit je Revolucionarna demokratska fronta etiopskog naroda koju vodi aktualni premijer Meles Zenawi. Ovo su treći parlamentarni izbori otkako je 1991. godine vlast silom preuzela Revolucionarna demokratska fronta etiopskog naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙