FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet tečaja američke valute

LONDON, 12. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Znatno manji od očekivanjavanjskotrgovinski deficit SAD-a potaknuo je u četvrtak na svjetskimdeviznim tržištima skok američkog dolara na najvišu razinu rema euru uprotekla tri mjeseca.
LONDON, 12. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Znatno manji od očekivanja vanjskotrgovinski deficit SAD-a potaknuo je u četvrtak na svjetskim deviznim tržištima skok američkog dolara na najvišu razinu rema euru u protekla tri mjeseca.

Do podneva je dolar ojačao gotovo jedan posto prema euru, kojim se trguje po 1,2764 dolara. Toliko je na vrijednosti dobio i prema švicarskom franku, pa stoji 1,21 franaka, najviše u mjesec dana. Britanska funta pojeftinila je 1,3 posto, na 1,865 dolara. Japanski jen izgubio je 0,4 posto na tečaju, tako da dolar košta 106,12 jena, najviše u zadnjih dva tjedna.

Tržište je iznenadilo neočekivano smanjenje trgovinskog manjka SAD-a u ovogodišnjem ožujku na 55 milijardi dolara, dok su analitičari očekivali novi rekord u visini od 61,5 milijardi. Stoga s nestrpljenjem očekuju za danas najavljeni podatak o prometu u američkoj maloprodaji.

"S izgledima o snažnom porastu prometa u maloprodaji, mislimo da će dolar imati i nadalje dobru podršku", kazao je Kamal Sharma, valutni strateg pri Dresdner Kleinwort Wassersteinu.

Tečaj eura, s druge pak strane, nije značajnije reagirao na podatak o najbržem gospodarskom rastu Njemačke u zadnje četiri godine. Njemački BDP porastao je u prvom tromjesečju 2005. za 1,0 posto u odnosu na zadnje tromjesečje lani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙