FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara slabi nakon sastanka G7

LONDON, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valuteoslabio je u ponedjeljak prema najvažnijim svjetskim valutama nadeviznim tržištima nakon što sastanak skupine najrazvijenijih državasvijeta G7 u Washintgonu tijekom vikenda nije dao podršku njegovutečaju.
LONDON, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute oslabio je u ponedjeljak prema najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima nakon što sastanak skupine najrazvijenijih država svijeta G7 u Washintgonu tijekom vikenda nije dao podršku njegovu tečaju.

Do podneva se tako eurom trgovalo po 1,2979 dolara, gotovo pola posto više nego krajem prošloga tjedna. Britanskom funtom trguje se po 1,8994 dolara. Švicarski franak ojačao je na 1,1916 franaka za dolar.

Tijekom vikenda u Washingtonu ministri financija zemalja skupine G7 ponovili su svoj poziv za većom fleksibilnošću valutnih tečajeva, što se uglavnom smatra da je upućeno Kini zbog čvrsto fiksiranog juana za dolar. Ali odsustvo kineskih predstavnika po prvi puta u protekla tri sastanka G7 ukazuje da je postignut slab napredak po pitanju toga nastojanja Zapada.

"Razlog zbog kojeg je dolar oslabio jest taj što mu G7 ponovno nije dao podršku", kazao je valutni strateg Dresdner Kleinwort Wassersteina, Kamal Sharma.

Međutim, tečaj jena bio je pod pritiskom velikih gubitaka na azijskim tržištima dionica uslijed zabrinutosti oko održivosti američkog gospodarskog rasta te napeti odnosa između Japana i Kine. Kinesko-japanski odnosi najgori su u proteklom desetljeću nakon što su treći vikend zaredom održani anti-japanski prosvjedi u Kini.

Tečaj jena spustio se tako 0,25 posto prema euru, koji stoji 139,56 jena. U odnosu na dolar blago je ojačao, pa dolar iznosi 107,43 jena. "Jen je pogođen oštrim rasprodajama na tržištima dionica i tenzijama u regiji", dodao je Sharma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙