FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabljenje dolara nakon rekordnog američkog manjka u vanjskoj trgovini

LONDON, 13. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta oslabila jeu srijedu prema najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištimanakon objave novog rekordnog vanjskotrgovinskog manjka SAD-a.
LONDON, 13. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta oslabila je u srijedu prema najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima nakon objave novog rekordnog vanjskotrgovinskog manjka SAD-a.

Do podneva tečaj dolara oslabio je 0,4 posto prema euru, koji stoji 1,2935 dolara. Toliko je oslabio i prema jenu te švicarskom franku, pa stoji 107,3 jena i 1,1967 franaka. Britanska funta istodobno je ojačala 0,11 posto, na 1,8933 dolara.

Podaci američkog ministarstva trgovine pokazali su u utorak da je u ovogodišnjoj veljači trgovinski manjak SAD-a dosegnuo rekordnih 61 milijardu dolara, premašivši tako procjene Wall Streeta koje su se kretale oko 59 milijardi. Tečaj dolara u utorak poslijepodne, po objavi tog podatka, iznenada je ojačao, no kasnije je korigiran.

Mnogi analitičari sumnjaju da su za iznenadni skok vrijednosti američke valute odgovorni kratkoročni spekulanti dok ozbiljni ulagači u dolar ostaju do daljnjega po strani dok se ne iskristalizira čvršći trend.

"Mislim da tržište još ne zna u kojem smjeru dolar treba ići. Jedino je sigurno da su sada razlike između kamatnih stopa i ciklični faktori mnogo važniji od američkih strukturalnih manjkova", rekao je Neal Kimberley, čelnik trgovine valutama pri Bank of Tokyo-Mitsubishi.

'Zelena' valuta ojačala je od početka godine gotovo pet posto prema euru i jenu nakon što su ulagači odvratili pozornost od američkih strukturalnih manjkova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙