FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 1. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti u 15.30 sati
ZAGREB, 1. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti u 15.30 sati

ZAGREB/SANTIAGO

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u subotu s predstavnicima hrvatske zajednice u Čileu, priopćilo je u nedjelju MVPEI. Posljednjeg dana službenog posjeta Čileu ministrica Grabar-Kitarović susrela se s počasnim konzulima Republike Hrvatske u Čileu, kao i s počasnim konzulom RH u Boliviji i Peruu te s predstavnicima Hrvata u Čileu. Ministrica je upoznala predstavnike Hrvata u Čileu s naporima i odlučnosti Republike Hrvatske u provedbi društvenih reformi usmjerenih na jačanje demokracije i gospodarstva što će u konačnici olakšati postizanje cilja - punopravnog članstva u Europskoj uniji. U nedjelju će ministrica boraviti u Argentini gdje će se susresti s hrvatskom zajednicom i počasnim konzulima Rosaria, Tucumana i Cordobe, stoji u priopćenju.

BEOGRAD

Predsjednik Srbije Boris Tadić uputio je u nedjelju pismo bugarskom predsjedniku Georgiju Parvanovu, u kojem ga poziva da "svojim autoritetom utječe na pravedno rješenje" slučaja pukovnika Vojske Srbije i Crne Gore Čedomira Brankovića, uhićenog prošlog utorka u Sofiji na osnovu međunarodne tjeralice koju je Interpol raspisao na zahtjev Hrvatske. "Srbija i i Crna Gora ni na koji način ne bježi od utvrđivanja odgovornosti njezinih građana za eventualne ratne zločine, zbog čega ne postoji razlog da Bugarska ulazi u ovaj pravni slučaj i time negativno utječe na naše odnose koji nikad nisu bili bolji", piše u Tadićevu pismu bugarskom predsjedniku. Branković, koji je uhićen u utorak, u međuvremenu je pušten na slobodu na temelju diplomatskog imuniteta, te je, kako je potvrđeno agenciji Beta u Ministarstvu obrane SCG, prebačen u Veleposlanstvo SCG u Sofiji "dok se ne završe diplomatske aktivnosti u vezi s njegovim slučajem". Županijski sud u Sisku protiv Brankovića je pokrenuo istragu zbog sumnje da je 1991. godine sudjelovao u ratnim zločinima na području Novske.

HONG KONG

Tisuće radnika u nedjelju su diljem Azije izišle na ulice kako bi sudjelovali u tradicionalnim prvosvibanjskim povorkama, ali strahovanja od državnog udara na Filipinima i provale šopinga i turizma u Kini zasjenili su obilježavanje međunarodnog praznika rada. Prvosvibanjska okupljanja i povorke odvijali su se kao i svake godine u Indoneziji, Manili, Pakistanu i Australiji. Ali Kina, teoretski komunistička, obilježila je ovaj 1. svibnja rekordnim šopingom i turističkim putovanjima. U Manili je praznik rada zasjenio strah od državnog udara i velike mjere sigurnosti zbog toga poduzete. Oko 10.000 radnika i sindikalista okupilo se u tradicionalnoj povorci, dok su policajci zauzeli položaje strahujući od državnog udara protiv predsjednice Glorie Arroyo. U Indoneziji su tisuće radnika zahtijevale bolje uvjete rada te da se praznik rada proglasi neradnim danom. U Pakistanu su tisuće prosvjednika tražili povećanja plaća i zapošljavanja. U Mianmaru je vojna hunta, koju stanovništvo optužuje za teško gospodarsko stanje u zemlji, okrivila ekonomske sankcije nametnute toj državi da su uzrok rekordne nezaposlenosti.

SARAJEVO

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj danas je u pravoslavnoj sabornoj crkvi u Sarajevu predvodio središnju liturgiju u BiH u povodu pravoslavnog Uskrsa i tom prigodom rekao kako su danas "svi u BiH u preteškom položaju". "Veliku tekovinu Kristova uskrsnuća danas mnogi ne vide zato što nemaju saznanja o putu k Istini i Ljubavi, koju su kršćani prelazili u proteklih 2000 godina", istaknuo je mitropolit dabrobosanski Nikolaj. Na liturgijskom uskrsnom slavlju u sarajevskoj sabornoj crkvi pročitana je i poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla, u kojoj on poziva na praštanje. Patrijarh Pavle, kako je rečeno, poziva srpski narod da moli Boga za oprost "i nama ako smo se nekad ponijeli kao neljudi". U uskrsnoj poslanici patrijarh SPC-a Pavle posebice spominje stradanja srpskog naroda u logoru Jasenovac, te težak položaj Srba na Kosovu.

KABUL

Najmanje 85 zatočenika koje su američke snage držale u Afganistanu predano je u nedjelju tamošnjim vlastima koje su ih oslobodile, doznaje se od afganistanskog Vrhovnog suda i američke vojne koalicije. Riječ je o dosad najvećem broju afganistanskih zatočenika koje je oslobodila koalicija, nazočna u toj zemlji od konca 2001., kada je svrgnula s vlasti talibanski fundamentalistički islamski režim zbog njegove povezanosti s mrežom Al Qaidom Osame bin Ladena. "Ti su ljudi bili zatočeni jer su bili moguća pogibao za vladu i za civile. To očito više nije slučaj i zato su oslobođeni", dodala je službena predstavnica vojne koalicije pod američkim zapovjedništvom, poručnica Cindy Moore. Afganistanske su vlasti posljednjih mjeseci pokrenule proces pomirbe s talibanskim borcima koji pristaju da polože oružje. Više talibanskih visokih dužnosnika predali su se ovih tjedana u zamjenu za oprost. Ocjenjuje se da talibanskih boraca i njihovih pristaša ima oko dvije tisuće. Snage međunarodne koalicije koju predvodi SAD imaju pak 18.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙