FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oslabljena britanska funta

LONDON, 10. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Sve brojniji znakovi kojiupućuju na usporavanje rasta britanskog gospodarstva u utorak su nadeviznim tržištima spustili tečaj funte na najnižu razinu prema dolaruu zadnjih mjesec dana.
LONDON, 10. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Sve brojniji znakovi koji upućuju na usporavanje rasta britanskog gospodarstva u utorak su na deviznim tržištima spustili tečaj funte na najnižu razinu prema dolaru u zadnjih mjesec dana.

Tečaj funte oslabio je do podneva 0,3 posto prema dolaru, pa se njome trguje po 1,8799 dolara.

Posljedica je to najnovijeg podatka o padu prometa u maloprodaji u Britaniji tijekom travnja za 4,7 posto na godišnjoj razini. Riječ je o najoštrijem padu prometa u zadnjem desetljeću.

Iako je pad prometa bio pomalo pretjeran zbog dugih uskršnjih praznika, raspoloženje prema funti pokvario je i podatak o padu industrijske proizvodnje u ožujku po najbržoj stopi u gotovo tri godine. Takvi podaci zasigurno neće biti pozdravljeni u britanskoj središnjoj banci, koja je utvrdila da smanjenje osobne potrošnje predstavlja najveći rizik po tamošnje gospodarstvo.

"Svi su usredotočeni na usporavanje britanskog gospodarstva, pa je funta bila na udaru prodaja tijekom jutra", kazao je Lee Feridge, trgovac pri Rabobanku.

U međuvremenu, tečaj dolara i dalje je snažan, crpeći potporu od prošlotjednog izvrsnog izvješća o skoku zaposlenosti u SAD-u tijekom travnja. No, u očekivanju podatka o vanjskotrgovinskom deficitu koji bi trebao biti objavljen u srijedu, malo je tržišnih sudionika koji žele gurati njegov tečaj izvan raspona koji bilježi posljednjih dana.

Očekuje se da će deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a sa svijetom u ožujku dosegnuti rekordnih 61,5 milijardi dolara. Nasuprot tome, njemačka vanjskotrgovinska razmjena u ožujku je zabilježila višak od 15 milijardi eura, potaknuvši nade da se najveće europsko gospodarstvo oporavlja u prvom ovogodišnjem tromjesečju nakon slabog završetka 2004.

Tečaj dolara tako je nekih 0,2 posto slabiji prema euru nego jučer, pa euro stoji 1,2846 dolara. Prema jenu, međutim, poskupio je 0,4 posto, na 105,74 jena. Švicarski franak poskupio je 0,3 posto, na 1,2039 franaka za dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙