FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poduzetničke zone olakšavaju otvaranje i rad obrta

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Izgradnja poduzetničkih zona napodručju Zagreba olakšala bi otvaranje obrta i smanjila troškovenjihova poslovanja, a obrtnicima i poduzetnicima koji već djelujuomogućila bi premještaj u bolje poslovne prostore, zaključak jeOkruglog stola "Značaj poduzetničkih zona u jačanju konkurentnosti irazvoju obrtništva Zagreba", u organizaciji Hrvatske obrtničke komore,Udruženja obrtnika grada Zagreba i zagrebačkog Gradskog poglavarstva.
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Izgradnja poduzetničkih zona na području Zagreba olakšala bi otvaranje obrta i smanjila troškove njihova poslovanja, a obrtnicima i poduzetnicima koji već djeluju omogućila bi premještaj u bolje poslovne prostore, zaključak je Okruglog stola "Značaj poduzetničkih zona u jačanju konkurentnosti i razvoju obrtništva Zagreba", u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, Udruženja obrtnika grada Zagreba i zagrebačkog Gradskog poglavarstva.

Veliki troškovi i duga razdoblja čekanja na sve potrebne dokumente za otvaranje obrta ili trgovačkog društva, posebno ako je riječ o potrebi izgradnje objekata ili drugih zahvata u prostoru, demotiviraju jači zamah poduzetništva u Zagrebu, istaknuto je.

No, općenito obrtnici mogu biti zadovoljni suradnjom sa Gradskim poglavarstvom, ocijenio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Petko, podsjetivši na pokrenute programe kreditiranja obrtnika i malih poduzetnika "Gruda snijega", "Poduzetnik" i "Poduzetnik 2", putem kojih je sufinancirano 554 projekta za koje je osigurano 428,8 milijuna kuna, od kojih je 175 obrtničkih projekata. Tim ulaganjem, dodao je, otvorena su 1.903 radna mjesta, zaposlenost u kreditiranim subjektima porasla je 49 posto, a preko zanatske štedno-kreditne zadruge omogućeno je zapošljavanje novih 190 radnika.

Izgradnja poduzetničkih zona koja se planira na područjima industrijskih zona na rubovima grada, kao što su primjerice Žitnjak, Lučko, Savica - Šanci, Resnik, Jankomir, Buzin, trebala bi omogućiti nastavak tih trendova, ocijenio je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo. Gradnja zona u središnjim dijelovima grada je također moguća ako njihova površina nije veća od dva hektara.

Po njegovim riječima, izgradnja zona još je u idejnoj fazi, prilikom realizacije najmanji problem bit će novac, a najveći sređivanje imovinsko - pravnih odnosa na područjima izgradnje.

Uz olakšanje početka poslovanja i smanjenje njegovim troškova, cilj izgradnje zona, kaže Prežigalo, je preseljenje dijela poduzetništva iz središta Zagreba, prvenstveno "prljavih" tehnologija, kako bi se u gradu zadržale "čiste" i visokotehnološke djelatnosti.

Pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bračić izvijestio je o poticajnim programima Ministarstva za razvoj poduzetništva, u koje ulazi i sufinanciranje izgradnje poduzetničkih zona, za koje je Ministarstvo po njegovim riječima u ovoj i prethodnoj godini predvidjelo 160 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙