FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 18. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 18. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa osnovalo je Vijeće za normu hrvatskog standardnog jezika i imenovalo njegovih 13 članova, na čelu s predsjednikom Vijeća akademikom Radoslavom Katičićem iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Vijeće će, kako stoji u današnjem priopćenju Ministarstva, voditi sustavnu stručnu skrb o hrvatskom standardnom jeziku, raspravljati o aktualnim nedoumicama i otvorenim pitanjima oko standardnog jezika, upozoravati na primjere nepoštivanja ustavne odredbe o hrvatskom kao službenom jeziku.

SPLIT - Glavni direktor Hrvatskih voda Davorin Androšić izjavio je u Splitu da se u Hrvatskoj do 2010. mora uvesti ekonomska cijena vode u koju će biti uračunati troškovi održavanja izgrađenih objekata, izgradnja novih te amortizacija. Prosječna je cijena vode sada u Hrvatskoj sedam kuna po prostornom metru, dok je njezina prosječna ekonomska cijena između 15 i 20 kuna po kubiku, rekao je Androšić. Dodao je da zahvati vode, odnosno izvorišta, moraju ostati u vlasništvu RH, pod upravljanjem jedinica lokalne uprave i Hrvatskih voda, te da treba donijeti strategiju vodnogospodarskog razvoja Hrvatske koja bi trebala zaštititi vodne resurse.

OSIJEK - Vanjskotrgovinska razmjena Osječko-baranjske županije sa inozemstvom lani je iznosila 782,6 milijuna američkih dolara, što je 7,8 postotno povećanje u odnosu na godinu prije, pri čemu je ostvaren suficit u razmjeni od 113 milijuna dolara, podaci su HGK Županijske komore Osijek. U ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni izvoz, koji je iznosio 447,8 milijuna dolara, sudjeluje sa 57,2 posto, što je 6,8 posto više nego godinu dana ranije. Istodobno je u tu Županiju prošle godine uvezeno roba u vrijednosti od 334,8 milijuna dolara, pa je ostvarena pozitivna vanjskotrgovinska bilanca od 113 milijuna dolara.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva objavilo je danas javne pozive za osam od ukupno 23 projekta poticanja poduzetništva za ovu godinu. Riječ je o javnim pozivima za provedbu projekta "Edukacija u poduzetništvu", projekt "Poduzetničke potporne institucije", projekt poticanja marketinških aktivnosti gospodarskih subjekata i jedinica lokalne i područne samouprave, projekt stručnog usavršavanja obrtnika, projekt "Majstorska škola", projekt razvoja strukovnih škola koje obrazuju učenike za obrtnička zanimanja te projekt poticaja obrtnicima i trgovačkim društvima kod kojih učenici imaju praktičnu nastavu. Javni pozivi objavljeni su u dnevnicima i na internet stranicama Ministarstva.

VINKOVCI - U Vinkovcima su danas potpisani ugovori o korištenju bespovratnih sredstava Fonda za regionalni razvoj RH za gradove i općine Vukovarsko-srijemske županije u ukupnom iznosu od 5,5 milijuna kuna. Ugovore su potpisali vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, gradonačelnici Iloka i Županje Zvonimir Dragun i Ivan Grigić te načelnici 14 vukovarsko-srijemskih općina. Najveća sredstva, u iznosima po 800.000 kuna, odobrena su gradu Županji i općinama Ivankovo i Gradište za izgradnju kolektora i sustava odvodnje dok će grad Ilok i preostalih 12 općina sredstva utrošiti za izgradnju i modernizaciju cestovne infrastrukture i izgradnju vodovodne mreže.

RIJEKA - Europska povelja o malim i srednjim poduzećima i projekt primjene te povelje u Hrvatskoj, odnosno primorsko-goranskoj županiji, predstavljeni su danas u sjedištu Županije. Kako je istaknuo župan Zlatko Komadina osnovna načela Povelje su obrazovanje i obuka u poduzetništvu, jeftinije i brže pokretanje poslovanja, bolje zakonodavstvo, dostupnost vještina, unaprjeđenje pristupa Internetu, ostvarivanje veće koristi od jedinstvenog tržišta, prilagodba poreznih sustava, jačanje tehnološke sposobnosti malih tvrtaka, te veća zastupljenost interesa malih tvrtaka u Europskoj uniji i nacionalnim gospodarstvima.

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora (HOK) i Obrtna zbornica Slovenije (OZS) potpisale su danas Sporazum o uzajamnom pružanju usluga korisnicima "Obrtničke kartice", odnosno kartice "Obrtnik", što će omogućiti bolje uvjete poslovanja obrtnicima obje zemlje. Hrvatski i slovenski obrtnici, kako je rečeno, imat će povoljnije uvjete u poslovanju s obrtnicima i trgovačkim društvima s kojima obje komore imaju potpisane ugovore o pružanju usluga korištenjem spomenutih kartica.

ZAGREB - Istaknuti publicist te dugogodišnji novinar i urednik zagrebačkog "Večernjeg lista" Josip Grbelja umro je danas u Zagrebu, u 71. godini života. Josip Jozo Grbelja rođen je 1935. u Raslinama kraj Šibenika. Grbelja je radio kao učitelj, odgajatelj, te lektor, novinar i urednik u "Studentskom listu", "Šibenskom listu", "Vjesniku u srijedu", "Startu" i "Večernjem listu" u kojemu radi do odlaska u mirovinu 1994.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙