FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrtnici nezadovoljni bankama, administracijom i sivom ekonomijom

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Obrtnici okupljeni na tradicionalnomObrtničkom forumu u sklopu 47. međunarodnog sajma obrtništva naZagrebačkom velesajmu u razgovoru s ministrom gospodarstva, rada ipoduzetništva Brankom Vukelićem i direktorom Hrvatske udruge banakaZoranom Bohačekom, najviše primjedaba uputili su sporom raduinstitucija, politici kreditiranja obrtništva od strane poslovnihbanaka te neučinkovitoj borbi protiv sive ekonomije.
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Obrtnici okupljeni na tradicionalnom Obrtničkom forumu u sklopu 47. međunarodnog sajma obrtništva na Zagrebačkom velesajmu u razgovoru s ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Brankom Vukelićem i direktorom Hrvatske udruge banaka Zoranom Bohačekom, najviše primjedaba uputili su sporom radu institucija, politici kreditiranja obrtništva od strane poslovnih banaka te neučinkovitoj borbi protiv sive ekonomije.

Zašto se lokacijska i građevna dozvola čekaju i po više od godinu dana, kako država može pomoći obrtnicima koje uništava konkurencija onih koji rade na crno, kako smanjiti visoke troškove spomeničke rente, kako se država namjerava boriti s ponovnom pojavom nelikvidnosti, neka su od pitanja upućena ministru Vukeliću.

Većina problema, smatra ministar Vukelić, proizlazi iz nedovoljne učinkovitosti u provedbi zakona i propisa, a negdje, kao u slučaju borbe protiv sive ekonomije, propisi su i ograničavajući. To se posebno odnosi, rekao je Vukelić, na nemogućnost inspekcijskog nadzora rada na crno u privatnim prostorima.

Koliko je ovo pitanje važno za obrtnike, pokazuje odobravanje okupljenih obrtnika na prijedlog potaknut problemima proizvođača slavonske šljivovice i domaćih kolača, da se ide čak do promjene Ustava, kako bi se inspektorima omogućio ulazak na privatne posjede i objekte u kojima se obavlja nelegalna djelatnost.

Posebno kritični obrtnici su bili prema politici kreditiranja poslovnih banaka, a neka od pitanja Zoranu Bohačeku bila su zašto banke toliko inzistiraju na upisima hipoteka, detaljnoj provjeri boniteta, zašto kredite odobravaju na temelju prošlosti, a ne za budućnost?

Banke ne smiju riskirati s depozitima svojih štediša, niti mogu cjelokupni rizik preuzeti na sebe, odgovara Bohaček. Ako se taj rizik podijeli, primjerice na državu, poduzetnike i banku, kaže, banke će zasigurno biti manje konzervativne.

No tu nije bio kraj kritikama obrtnika na račun banaka. Kako je moguće kredit za kupnju automobila dobiti za tri dana, a za kupnju radnog stroja treba čekati tri mjeseca, zašto poduzetnici početnici teško mogu do kredita, zašto zaposleni u obrtu ne mogu biti jamci, još su neka od pitanja na koja je morao odgovoriti direktor Udruge banaka.

Ministar Vukelić najavio je da će na tradicionalnom savjetovanju o malom poduzetništvu u lipnju Ministarstvo gospodarstva predstaviti izvještaj o bankama u kojemu će se vidjeti kako one reagiraju na ponuđene projekte poticanja poduzetništva.

Inače, ministar je ocijenio da se obrt u Hrvatskoj razvija dobro, argumentirajući to podatkom da je razlika između novootvorenih i zatvorenih obrta u prva tri mjeseca 1.400. Posebnu pažnju, najavio je, Ministarstvo će ove godine posvetiti potpori obrtnicima za udruživanje u klastere.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙