FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devet ponuda za Adriatic, Neva Kerum nudi najviše

ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Devet ponuda za Adriatic, Neva Kerumnudi najviše
ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Devet ponuda za Adriatic, Neva Kerum nudi najviše

HINA - Financijski servis

U Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) danas je otvoreno devet ponuda za kupnju 87,83 postotnog udjela u splitskoj turističkoj tvrtki Adriatic (u čijem je vlasništvu Hotel Marjan), za koji je početna cijena iznosila 57,5 milijuna kuna, kao i jedna ponuda za 72,74 posto dionica Hotelsko-turističkog poduzeća (HTP) Korčula, po početnoj cijeni od 93,05 milijuna kuna.

Najveću cijenu za Hotel Marjan, i to 170 milijuna kuna, ponudila je splitska tvrtka Neva Kerum d.o.o., koja se ponudom obvezala i u iduće dvije godine u Hotel uložiti 190 milijuna kuna iz vlastitih sredstava kroz dokapitalizaciju. Tom se ponudom predviđa zadržavanje svih zaposlenika (101) na rok od najmanje jedne godine, kao i zapošljavanje novih 113 radnika kroz tri godine.

Partner Neva Keruma u ovom projektu je skandinavska menadžment kompanija Residor, u čijem su vlasništvu hotelski brandovi poput Regenta i Radisona SAS. Ponudi je priloženo i pismo namjere te kompanije da Hotel Marjan uključi u brand Radison SAS.

Naime, uključivanje u neki od svjetskih uglednih hotelskih lanaca bilo je sadržanio i u uvjetima natječaja HFP-a za obje hotelske tvrtke.

Zajedničkom ponudom Ugo Hoteli iz Zagreba i Kompas iz Ljubljane za dionice Adriatica nude 101,01 milijun kuna, uz 199,8 milijuna kuna ulaganja u roku od dvije godine, od čega bi 122,1 milijun kuna bilo iz vlastitih sredstava, a ostalo iz kredita na teret ponuditelja. Uz zadržavanje sadašnjih zaposlenika, ovom je ponudom predviđeno zapošljavanje novih 55 radnika u naredne dvije godine, kao i uključivanje Hotela Marjan u hotelski lanac Hilton.

Tvrtka GS Hotels & Resorts s Kanalskih otoka (iza koje stoji Goran Štrok), pak, za dionice nudi 75,15 milijuna kuna, uz ulaganje 187 milijuna kuna u narednih dvije do tri godine, od čega 14 milijuna kuna vlastitih sredstava, a 154 milijuna kuna iz kredita na teret Adriatica. Postojeći broj zaposlenika planiraju povećati 40 posto, a ponudi je priloženo pismo namjere o uključenju Hotela Marjan u brand Park Plaza.

Nešto manje, 74 milijuna kuna, nude tvrtke Bošnjak grupa i Eurodom iz Splita, koji bi u Hotel Marjan uložili u naredne dvije godine nešto više od 184,35 milijuna kuna - 65 posto iz kredita na teret Adriatica. Mogući višak sadašnjih zaposlenika, posao bi mogao dobiti u splitskom Hotelu Lav, kojim već upravljaju, a planiraju i nova zapošljavanja (81 osobe). Nude uključenje u hotelski lanac Hyatt.

Tvrtke HUP Zagreb i Metroholding zajedno nude 71 milijun kuna za dionice, 335 milijuna kuna ulaganja u naredne dvije godine (od čega 235 milijuna kuna kredita na teret Adriatica) te povećanje broja zaposlenih za još 80.

Zajedničku ponudu od 70 milijuna kuna za dionice te 250 milijuna kuna ulaganja u dvije godine, podnijele su splitske tvrtke Centar Škojo, Tommy i Safir, koje bi iz vlastitih sredstava ukožili 67 posto investicije. Broj zaposlenika povećali u dvije godine za 51 radnika.

Tvrtka Aejo nekretnine, u vlasništvu austrijske turističke grupacije Falkensteiner, ponudila je 66 milijuna kuna za dionica, uz 41,2 milijuna eura ulaganja u narednih pet godina, od čega 29,5 milijuna eura vlastitog novca, a ostatak u kombinaciji s kreditima. Kao potencijalni partnerski lanac u ponudi se navodi Kempinski, a planiraju i zapošljavanje novih 50 radnika.

Luksemburški Orco Hotel Group za dionice nudi 59 milijuna kuna, ulaganje 178 milijuna kuna u naredne dvije godine, od čega 55 posto putem kredita na teret Adriatica. Zaposlili bi 30 novih radnika, a hotel uključili u lanac Marriott.

Najmanji iznos za dionice Adriatica podnijeli su tvrtka Inženjerski biro i poduzetnik Zdravko Bubalo - 57,6 milijuna kuna, nude ulaganje 89,4 milijuna kuna u narednih pet godina, zapošljavanje novih 50 radnika. Priloženo je i pismo namjere malteške hotelijerske korporacije Corintia.

Jedinu važeću ponudu za 310.185 dionica HTP Korčule predali su Ugo Hoteli i Kompas, a njome za dionice nude 104 milijuna kuna, ulaganje od 40,34 milijuna eura, od čega više od 38 milijuna eura kroz kredite na teret HTP-a Korčula te povećanje broja zaposlenika sa 226 za još 60. Prihvaćanjem ove ponude ova tvrtka s Korčule bila bi uključena u hotelski brand Le Meridien.

Luksemburški Orco dao je i ponudu za HTP Korčulu, ali je ponuđena cijena od 46,5 milijuna kuna bila gotovo dvostruko niža od oglašene početne cijene za te dionice, zbog čega je potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac kazao da se ova ponuda neće niti razmatrati.

Odluka o odabiru najvpoboljnijeg ponuđača biti donešena uskoro, ali se o tome neće odlučivati na idućoj sjednici UO HFP-a, koja bi trebala biti održana 16. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙