FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ostović o privatizaciji ostatka državnog portfelja

UMAG, 29. travnja 2005. (Hina) - Od 125 tvrtki iz portfelja Hrvatskogfonda za privatizaciju (HFP), u kojima država ima većinsko vlasništvo,njih 80 bi se moglo prodati putem javnih ponuda, no kako je riječ odugotrajnom i kompliciranom procesu, optimistično je očekivati da bido kraja ove godine za to moglo biti spremno 30 do 40 tih tvrtki,rekao je danas predsjednik HFP-a Damir Ostović na godišnjojkonferenciji Varaždinska burze u Umagu.
UMAG, 29. travnja 2005. (Hina) - Od 125 tvrtki iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), u kojima država ima većinsko vlasništvo, njih 80 bi se moglo prodati putem javnih ponuda, no kako je riječ o dugotrajnom i kompliciranom procesu, optimistično je očekivati da bi do kraja ove godine za to moglo biti spremno 30 do 40 tih tvrtki, rekao je danas predsjednik HFP-a Damir Ostović na godišnjoj konferenciji Varaždinska burze u Umagu.

Naime, pojasnio je, među tim su tvrtkama primjerice brodogradilišta i željezare, odnosno društva koja teško privlače investitore, a i sa sobom nose socijalni teret koji je znatno veći nego u recimo turističkom sektoru.

Predstavljajući plan raspolaganja državnim portfeljom, Ostović je najavio i skoru objavu natječaja za željezare Sisak i Split, Kaštelanske staklenike, splitski Jadroplov, ali i početak privatizacije nekretnina u državnom vlasništvu.

Riječ je, o primjerice, Hotelu Park u Crikvenici, Logorištu kod Karlovca (kompleks bivše JNA), spremnicima za naftne derivate u Ličkim Jesenicama na pruzi Zagreb-Split te nizu manjih objekata i zemljišta te razvojnih zona širom Hrvatske.

U sklopu toga, Club Adriatic, društvo u vlasništvu HFP-a koje u svom portfelju ima hotele i turistička naselja na području Istre, Kvarnera i Dalmacije, priprema i privatizaciju turističkih odmarališta Pineta u Fažani, Perna u Orebiću i Baško Polje u Baškoj Vodi.

Upravo poslovanje nekretninama, zaključio je Ostović, trebala bi biti budućnost HFP-a kada dovrši proces privatizacije.

No, Borislav Škegro, iz investicijskog fonda Questus, kaže kako je privatizacija usprkos Vladinim najavama ubrzanja zapravo usporena, što je potkrijepio primjerima Ine i T-HT-a, te da sa sobom nosi sve više negativnih konotacija.

Privatizacija danas nosi negativne političke bodove, o njoj je nepoželjno govoriti u javnosti, a kao reakcija na to sve se češće traži i etatizacija tvrtki kao što je to slučaj sa mesnom industrijom Sljeme ili kao što je učinjeno s PPK Vaplovom, rekao je Škegro te zaključio da njegov fond "vjerojatno više neće gubiti vrijeme na sudjelovanju u privatizaciji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙