FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Polančec: uskoro privatizacija Slobodne Dalmacije

ZAGREB, 25. travnja 2005. (Hina) - U Hrvatski fond za privatizaciju(HFP) danas bi Europapress Holding (EPH) trebao dostaviti konačniprijedlog kupoprodajnog ugovora za kupnju 245.187 dionica, odnosno34,63 posto vrijednosti temeljnog kapitala Slobodne Dalmacije, augovor bi trebao bi biti spreman za potpisivanje za 10 do 15 dana.
ZAGREB, 25. travnja 2005. (Hina) - U Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) danas bi Europapress Holding (EPH) trebao dostaviti konačni prijedlog kupoprodajnog ugovora za kupnju 245.187 dionica, odnosno 34,63 posto vrijednosti temeljnog kapitala Slobodne Dalmacije, a ugovor bi trebao bi biti spreman za potpisivanje za 10 do 15 dana.

Rekao je to na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP-a Damir Polančec, koji je ustvrdio da bi izmjene u ugovoru u odnosu na prvu ponudu trebale biti minimalne.

Polančec je najavio da će se u drugoj polovici ove godine provesti privatizacije kojima će se 'namaknuti' planiranih 4,5 milijardi kuna proračunskih prihoda od privatizacije.

No, na upit o točnosti medijskih napisa da Vlada priprema izmjene Zakona o privatizaciji Ine i špekulacije o mogućnostima izravne prodaje još 15 posto dionica Ine MOL-u, te o obvezi iz stand by aranžmana s MMF-om da se do lipnja pripremi plan privatizacije Croatia osiguranja, Polančec je kazao kako trenutno Vlada ne priprema zakonske izmjene vezane uz Inu, niti se radi na planu privatizacije Croatia osiguranja.

Vezano za dugotrajnost postupka privatizacije Slobodne Dalmacije, objasnio je kako prvi EPH-ov prijedlog ugovora nije u potpunosti bio u skladu s ponudom, a i EPH-u je trebalo dosta vremena da konačni prijedlog usuglasi s partnerima.

Također, kazao je Polančec, nakon podnošenja prve ponude EPH je proveo novi, detaljniji i dugotrajniji due dilligence u Slobodnoj Dalmaciji.

Iako se pregovori između EPH i HFP-a još uvijek vode oko nekih iznosa u ugovoru, Polančec je ustvrdio da će izmjene biti minimalne u odnosu na prvu ponudu, da se svi ključni iznosi, poput iznosa dokapitalizacije ili cijene dionica, u konačnom ugovoru neće mijenjati u odnosu na ponudu.

EPH je svoju ponudu predao u ožujku prošle godine, a UO HFP-a je tu ponudu dva mjeseca kasnije, u svibnju 2004., odabrao kao najpovoljniju.

EPH je za 34,63 posto dionica Slobodne Dalmacije ponudio ukupno 535,2 milijuna kuna. Od toga, 24,5 milijuna kuna odnosi na kupnju dionica po nominalnoj cijeni, 55,5 milijuna kuna ponuđeno je kao 'posebna naknada' HFP-u kada se ispune svi uvjeti iz ugovora, 355,2 milijuna kuna za dokapitalizaciju, te 100 milijuna kuna za povećenje plaća zaposlenicima Slobodne u sljedećih pet godina.

Ponuda EPH prošle je godine prihvaćena pod uvjetom da se dobije pozitivno mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Agencija je pak posebno upozorila i postavila EPH nekoliko uvjeta vezanih uz pitanje koncentracije na tržištu distribucije tiska, što je riješeno prije približno mjesec dana.

Privatizacijom Slobodne Dalmacije, kazao je Polančec, dovršit će se niz vrlo velikih privatizacijskih projekata - PIK-ova Belje i Vrbovec, Sunčanog Hvara te Slobodne Dalmacije.

Ujedno, time na vjerodostojnosti dobivaju i tvrdnje Vlade o ubrzanju privatizacije te se pokazuje spremnost na donošenje odluka, istaknuo je potpredsjednik Vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙