FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura na najvišoj razini prema dolaru u mjesec dana

LONDON, 21. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Neočekivano jačanjeinflacije u SAD-u potaknulo je novu korekciju tečaja američke valute,koja je započela prije tjedan dana.
LONDON, 21. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Neočekivano jačanje inflacije u SAD-u potaknulo je novu korekciju tečaja američke valute, koja je započela prije tjedan dana.

Do podneva tečaj dolara spustio se 0,5 posto prema euru, koji stoji 1,3096 dolara - najviše u zadnjih mjesec dana. Prema japanskom jenu tečaj dolara nije se mijenjao, zadržavši se na 106,93 jena.

Britanska funta, pak, neznatno je pojeftinila, i stoji 1,9125 dolara, nakon što je podatak o maloprodaji u ožujku pokazao neočekivani pad prometa za 0,1 posto, naspram očekivanog rasta za 0,4 posto.

Dolar je za 0,6 posto oslabio i prema švicarskom franku, pa se njime trguje po 1,1774 franaka. Švicarska valuta imala je protekloga tjedna najbolju izvedbu, a nastavila je bilježiti dobitke, tako da je sada na najvišoj razini prema američkoj u zadnjih mjesec dana.

Inflacija mjerena potrošačkim cijenama u SAD-u je u ožujku dosegnula 0,6 posto na mjesečnoj razini, što je njezin najbrži porast od listopada 2004. Taj podatak zabrinuo je tržišta zbog mogućnosti razvitka stagflacije u SAD-u, odnosno razdoblja visoke inflacije i stagnirajućeg gospodarskog rasta, što bi pogoršalo izglede za dovoljan pritok inozemnog kapitala u to najveće svjetsko gospodarstvo a da bi uspjelo pokriti svoj golemi manjak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom.

Tečaj dolara tako je rastrzan između negativnih utjecaja golemih američkih strukturalnih manjkova i potrebe zemlje da privuče dovoljno kapitala iz inozemstva, te pozitivnih izgleda za ubrzanijim rastom američkih kamatnih stopa.

"Ulagači postaju sve više zabrinuti oko toga nije li američka središnja banka previše optimistična u svojim gospodarskim procjenama", rekao je Kristjan Kasikov, valutni strateg pri Caylonu. "Rastuće cijene nafte sugeriraju da bi dolar trebalo prodavati".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙