FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najniže cijene blue-chip dionica u zadnjih šest mjeseci

NEW YORK, 21. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene blue-chip dionicana Wall Streetu u srijedu su potonule na najniže razine u zadnjih šestmjeseci budući je porast inflacije u ožujku u SAD-u potaknuozabrinutosti oko mogućeg bržeg podizanja američkih kamatnih stopa negose očekivalo.
NEW YORK, 21. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene blue-chip dionica na Wall Streetu u srijedu su potonule na najniže razine u zadnjih šest mjeseci budući je porast inflacije u ožujku u SAD-u potaknuo zabrinutosti oko mogućeg bržeg podizanja američkih kamatnih stopa nego se očekivalo.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se tako 1,14 posto, na 10.012 boda, najnižu razinu od 28. listopada. Tehnološki Nasdaq indeks pretrpio je gubitak od gotovo jedan posto, završivši poslovanje na 1.913 bodova.

Rastuće cijene energenata potpomogle su rast potrošačkih cijena za 0,6 posto u odnosu na veljaču, što je njihov najbrži mjesečni porast od listopada lani. Osnovna inflacija, bez cijena energenata i hrane koje su podložne velikim oscilacijama, inflacija je u ožujku iznosila 0,4 posto, što je najveći skok cijena u zadnje dvije i pol godine.

Potpredsjednik američke središnje banke Fed Roger Ferguson kazao je novinarima da je Banka zabrinuta rastućim cjenovnim pritiskom. Fedova 'bež knjiga' koja sadrži gospodarska izvješća iz 12 regionalnih Fedovih podružnica ističe rast nelagode zbog rasta troškova energenata.

Zabrinutost oko inflacije zaslijepila je tržišta, kazao je Marc Prado, strateg pri Cantor Fitzgeraldu. "Zaista ih je potuklo to s inflacijom", kazao je.

Strahovi zbog inflacije zasjenili su bolje od očekivanja zarade o kojima je izvijestio industrijski div Caterpillar te tehnološki lider Intel. Dow Jones tijekom trgovanja spustio se na 10.000,46 bodova. Ispod te psihološke razine nije se spustio od listopada lani.

Na europskim burzama cijene dionica također su oslabile. Pritom je londonski Ftse indeks pao 0,7 posto, na 4.822 boda, najniže od 24. siječnja. Frankfurtski DAX oslabio je 0,6 posto, na 4.178 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙