FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljena korekcija cijena američkih blue-chip dionica

NEW YORK, 19. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dionicezabilježile su u ponedjeljak gubitke četvrti dan uzastopno, pritisnutepadom cijena dionica industrijskog diva 3M-a za 6 posto.
NEW YORK, 19. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dionice zabilježile su u ponedjeljak gubitke četvrti dan uzastopno, pritisnute padom cijena dionica industrijskog diva 3M-a za 6 posto.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je novih 0,16 posto, na 10.071 bod, novu najnižu razinu u zadnjih pet i pol mjeseci. Međutim, tehnološki Nasdaq uspio je ostvariti dobitak od 0,25 posto, završivši poslovanje na 1.912 bodova. Njegovo jačanje potaknule su kupovine dionica proizvođača čipova, koje su u prosjeku ojačale 0,8 posto.

Na Wall Streetu se nastavljaju zabrinutosti oko usporavanja američkog gospodarskog rasta i slabijih korporativnih zarada koje su krajem tjedna pritisnule dionice na najniže razine u zadnjih pet i pol mjeseci. Tržišni sudionici pribojavaju su korekcije Dow Jonesa ispod 10.000 bodova. Zadnji puta na toj razini bio je u listopadu 2004.

"Još gledamo razinu od 10.000 bodova, riječ je ponajprije o psihološkim faktorima", kazao je Mike Driscoll, izvršni direktor Bear Stearnsa.

Najviše pozornosti usmjereno je novim poslovnim izvješćima korporacija za prvo ovogodišnje tromjesečje. Industrijski konglomerat 3M izgubio je oštro na vrijednosti dionica jer je izvijestio o razočaravajućim prihodima.

Dobitnika je, pak, bilo u financijskom sektoru. Dionica J.P. Morgan Chasea ojačala je više od dva posto nakon što joj podignut investicijski rejting. Dionica Bank of America, treće po veličini američke banke, ojačala je jedan posto pošto je izvijestila o dobiti u skladu s najvišim očekivanjima na Wall Streetu.

Na europskim burzama cijene dionica zabilježile su najveće dnevne gubitke u zadnjih osam mjeseci uslijed loših poslovnih rezultata Philipsa. Londonski Ftse indeks potonuo je 1,32 posto, na 4.827 bodova. Frankfurtski DAX spustio se čak 2,6 posto, na 4.202 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙