FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki burzovni indeksi na najnižim razinama u 2005.

NEW YORK, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih blue-chipdionica u četvrtak su potonule na najnižu razinu u proteklih pet i polmjeseci uslijed ojačalih zabrinutosti na tržištu da bi gospodarskirast u SAD-u mogao usporiti.
NEW YORK, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih blue-chip dionica u četvrtak su potonule na najnižu razinu u proteklih pet i pol mjeseci uslijed ojačalih zabrinutosti na tržištu da bi gospodarski rast u SAD-u mogao usporiti.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 1,2 posto, na 10.278 bodova, najniže od studenoga lani. Tehnološki Nasdaq oslabio je 1,4 posto, na 1.946 boda, najnižu razinu od kraja listopada lani.

Teške gubitke pretrpjele su dionice onih sektora koji su senzitivni na gospodarski rast poput kemijske industrije i industrijskih konglomerata. Dionica DuPonta potonula je 2,7 posto, a Dow Chemicala 3,3 posto, dok se cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača građevinske opreme Caterpillara spustila 3,6 posto.

Izvješća o usporavanju potražnje za čelikom pritisnula su i dionice proizvođača čelika, pri čemu je dionica AK Steela oslabila 6,6 posto, Nucora 4,7 posto, a U.S. Steela 3,6 posto.

Najveća svjetska računalna korporacija IBM izvijestila je nakon službenog zatvaranja burzi o dobiti i prihodima u prvom ovogodišnjem tromjesečju koji su bili ispod očekivanja Wall Streeta. Dionica IBM-a spustila se u elektroničkoj trgovini 4,2 posto, a trgovci ističu da će ta vijest u petak zasigurno pritisnuti tehnološki sektor.

"Riječ je o potpuno neugodnom iznenađenju. Zarada i prihodi manji su od očekivanja, mislim da će ulagači biti vrlo nervozni", kazao je Steve Neimeth, menadžer pri AIG SunAmerica Mutual Fondu.

Na europskim burzama cijene dionica također su jučer oslabile uslijed zabrinutosti uoči nove sezone poslovnih izvješća korporacija. Londonski Ftse indeks spustio se 0,3 posto, na 4.945 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,08 posto, na 4.402 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙