FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviši tečaj dolara u dva mjeseca prema euru i pet mjeseci prema jenu

LONDON, 5. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute uutorak je na svjetskim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinuprema euru u zadnja dva mjeseca te prema jenu u zadnjih pet mjeseciuslijed očekivanja da bi američka središnja banka Fed moglaagresivnije podizati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.
LONDON, 5. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute u utorak je na svjetskim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinu prema euru u zadnja dva mjeseca te prema jenu u zadnjih pet mjeseci uslijed očekivanja da bi američka središnja banka Fed mogla agresivnije podizati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.

Do podneva je tako euro oslabio 0,5 posto, pa se njime trgovalo po 1,2816 dolara. Dolar je poskupio i 0,8 posto prema jenu, na 108,74 jena. Prema švicarskom franku ojačao je 0,6 posto, na 1,2122 franka. Britanska funta, pak, nije se značajnije mijenjala, i košta 1,874 dolara.

Predsjednik Feda Alan Greenspan trebao bi tijekom dana govoriti o energiji. Bilo kakva njegova naznaka da jača zabrinutost zbog inflatornog utjecaja rastućih cijena nafte mogao bi potaknuti nove kupovine dolara.

Usporeni gospodarski rast u Japanu i eurozoni istodobno znači da će kamatne stope u tim područjima ostati zasad ispod američkih, pa će i povrati na uloženi kapital u dolar biti veći nego u japansku i europsku imovinu.

"Ciklični faktori trenutno idu snažno u korist dolara a mnogi ulagači očekuju i da Greenspan bude mnogo oštriji u pogledu inflacije", izjavio je Adam Cole, valutni strateg pri RBC Capital Marketsu.

Iako su američki strukturalni deficiti i nadalje vrlo visoki, mnogi na tržištu ne očekuju da dolar uskoro oslabi. "I nadalje držimo naše srednjoročne i dugoročne procjene za dolar lošijima, no ne mislim da je trenutni rast dolara prema jenu prebrz niti da se pregrijava. Stoga mislim da njegov tečaj neće još neko vrijeme oslabiti", rekao je Junya Tanase, strateg pri JPMorgan Chaseu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙