FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro nadoknadio dio gubitaka prema dolaru

LONDON, 7. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura nadoknadio je diogubitaka prema dolaru koje je zabilježio zadnjih dana na svjetskimdeviznim tržištima kako ulagači očekuju podatak o američkojvanjskotrgovinskoj razmjeni.
LONDON, 7. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura nadoknadio je dio gubitaka prema dolaru koje je zabilježio zadnjih dana na svjetskim deviznim tržištima kako ulagači očekuju podatak o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni.

Do podneva je njegov tečaj ojačao 0,3 posto, na 1,2923 dolara, najviše u zadnjih tjedan dana. Tečaj dolara značajnije se spustio, za 0,4 posto, i prema švicarskom franku, pa vrijedi 1,1988 franaka. Manje oscilacije bilježio je i prema jenu i britanskoj funti. Tako stoji 108,2 jena. Funtom se trgovalo po 1,8806 dolara.

Očekivanja da će američka središnja banka Fed zaoštravati monetarnu politiku mnogo agresivnije nego dosad kako bi umanjila inflatorne pritiske potaknula je kupovine dolara uslijed kojih je njegov tečaj dosegnuo najvišu razinu prema euru u zadnjih dva mjeseca i prema jenu u zadnjih pet mjeseci.

No, kako nema novih poticaja kupovinama 'zelene' valute, ona je blago oslabila, kažu analitičari.

Europska i britanska središnja banka trebale bi tijekom dana izvijestiti o svojim odlukama glede monetarne politike, no tržišta ne očekuju promjene kamatnih stopa. Bank of Japan u srijedu je ostavila kamatne stope nepromijenjenima.

Budući se očekuje da će Fed na svoja dva iduća zasjedanja u svibnju i lipnju nastaviti podizati kamatne stope, mnogi trgovci očekuju da dolar ima dobru podršku na tržištu jer nosi veći prinos od eura i jena.

Tržišni sudionici u iščekivanju su novog podatka o američkoj trgovinskoj razmjeni i dotoka kapitala, što se smatra ključnim pokazateljima za kratkoročnu izvedbu dolara.

"Ti pokazatelji mogli bi podsjetiti sudionike na golemi trgovinski deficit SAD-a i nedostatni pritok kapitala", kazao je Tohru Sasaki, valutni strateg pri JPMorgan Chase Banku. "Moguće je da budemo svjedoci obnovljenog trenda pada tečaja dolara idućega tjedna zbog tih pokazatelja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙