FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nafta i AIG pomogli oporavku američkih burzi

NEW YORK, 5. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Blago pojeftinjenje nafte uponedjeljak je na američkim burzama pružilo malo olakšanja ulagačimapotaknuvši kupovine dionica, pri čemu je najviše ojačala dionicanajvećeg svjetskog osiguravatelja American International Groupa (AIG)za gotovo pet posto.
NEW YORK, 5. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Blago pojeftinjenje nafte u ponedjeljak je na američkim burzama pružilo malo olakšanja ulagačima potaknuvši kupovine dionica, pri čemu je najviše ojačala dionica najvećeg svjetskog osiguravatelja American International Groupa (AIG) za gotovo pet posto.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks porastao je nekih 0,16 posto, na 10.421 bod. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,3 posto, na 1.991 bod.

Nakon što je premašila rekordnih 58 dolara za barel, cijena nafte blago se spustila na 57 dolara. Visoki troškovi energenata narušuju korporativne zarade i osobnu potrošnju, a spuštanje njihovih cijena popravlja raspoloženje na tržištu.

"Preokret na tržištu dogodio se uglavnom zbog nafte. Cijena barela premašila je ujutro 58 dolara, a zatim se spustila, što je uzrokovalo i promjenu smjera cijena na tržištima dionica", pojašnjava zbivanja na tržištu Neil Massa, trgovac dionicama pri John Hancock Fundsu.

Među većim dobitnicama bile su dionice naftnih kompanija uslijed očekivanja da će ostvariti dodatne zarade zbog visokih cijena energenata te maloprodajnih kompanija, koje su senzitivne na promjene raspoloženja potrošača.

Najveća pojedinačna dobitnica, pak, bila je dionica AIG-a, koja je dobila pet posto na vrijednosti nakon što je njujorški državni tajnik Eliot Spitzer kazao da očekuje sporazum s tim osiguravateljem, što je ublažilo zabrinutosti ulagača oko toga da bi njegova istraga mogla voditi optužbama za kriminalne radnje protiv te kompanije.

Na europskim burzama cijene dionica uspjele su nadoknaditi dio gubitaka ostvarenih tijekom dana zbog skupe nafte. Tako je londonski Ftse indeks do kraja dana završio na 4.896 bodova, oslabivši 0,4 posto. Frankfurtski DAX oslabio je 0,7 posto, na 4.341 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙