FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korekcija cijena nafte i jačanje dionica Pfizera potaknulo rast američkih indeksa

NEW YORK, 6. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena nafte srekordnih razina i jačanje cijena dionica najveće svjetskefarmaceutske kompanije Pfizera potaknuli su u utorak na američkimburzama jačanje cijena blue-chip dionica.
NEW YORK, 6. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena nafte s rekordnih razina i jačanje cijena dionica najveće svjetske farmaceutske kompanije Pfizera potaknuli su u utorak na američkim burzama jačanje cijena blue-chip dionica.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,4 posto, na 10.458 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,4 posto, na 1.999 bodova.

Dionica Pfizera bila je najveća pojedinačna dobitnica, ojačavši gotovo četiri posto nakon što je menadžment najavio oštro rezanje troškova poslovanja i dvoznamenkastu stopu rasta profita. Takva prognoza potaknula je ulagače na kupovinu i ostalih dionica iz toga sektora, tako da je primjerice dionica Mercka dobila 1,7 posto na vrijednosti.

U međuvremenu, cijena barela sirove nafte s rokom isporuke u svibnju oslabila je na 56 dolara, znatno iznad rekordnih 58,28 dolara zabilježenih u ponedjeljak. Korekcija cijena na tržištu nafte uslijedila je nakon što je predsjednik američke središnje banke Alan Greenspan rekao na konferenciji nafte industrije da bi tržišne sile mogle dovesti do povećanja naftnih zaliha i ohladiti nedavno 'ludovanje' cijena nafte. Visoke cijene nafte tendiraju narušiti korporativne zarade i ograničiti osobnu potrošnju, pa spuštanje cijena nafte općenito popravlja raspoloženje na tržištu dionica.

"Dešava se nastavak onoga što smo vidjeli prošloga ljeta, tržište je taoc energije", kazao je John Caldwell, investicijski strateg pri McDonald Financial Groupu. Istaknuo je da dionice energetskih tvrtki padaju, no da mnogih drugih sektora jačaju zbog korekcija cijena nafte.

Nakon zatvaranja burzi dionica proizvođača poslovnog softvera Siebel Systemsa potonula je 6,5 posto u elektroničkoj trgovini, upozorivši da neće ostvariti planiranu prodaju u prvom tromjesečju.

Na europskim burzama cijene dionica ojačale su uslijed kombinacije korigiranih cijena nafte i moguće akvizicije britanskog proizvođača pića Allied Domecq. Londonski Ftse indeks porastao je 0,9 posto, na 4.942 boda. Frankfurtski DAX porastao je 0,5 posto, na 4.362 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙