FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 5. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja usvijetu do 4.30 sati.
ZAGREB, 5. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4.30 sati.

DEN HAAG/ZAGREB

Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) uputilo je svoju kopiju tzv. Brijunskog transkripta na provjeru hrvatskim vlastima koje su mu potvrdile autentičnost tog dokumenta, izjavio je u srijedu glasnogovornik Tužiteljstva. "Našu kopiju transkripta poslali smo na provjeru vlastima u Zagreb kako bi oni mogli usporedili obje verzije i utvrdili su da se podudaraju, da su iste. Mi nikada nismo sumnjali u transkript, ali to je konačan dokaz da je autentičan", izjavio je u telefonskom razgovoru iz Den Haaga Jean-Daniel Ruch, politički savjetnik glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte koji je trenutačno i njezin glasnogovornik. Tužiteljstvo je transkript uputilo u Zagreb prije nekoliko tjedana, tijekom postupka provjere tog dokumenta u Općinskom državnom odvjetništvu, koji su kaznenom prijavom protiv nepoznatog krivotvoritelja transkripta pokrenuli odvjetnici generala Ante Gotovine, kazao je Ruch. Državno odvjetništvo je 29. travnja odbacilo njihovu kaznenu prijavu utvrdivši da je transkript autentičan, što Gotovinini odvjetnici i dalje osporavaju, nazivajući transkript falsifikatom usmjerenim na diskreditiranje njihova klijenta. Na upit hoće li se Tužiteljstvo pred Sudom pozivati na dokument čija je autentičnost potvrđena u Zagrebu, Ruch je kazao da "svakako ima namjeru koristiti transkript pred sudom i da su to već činili u raznim prilikama, primjerice na suđenju Slobodanu Miloševiću".

Ocijenio je da će odluka otežati nastojanja branitelja da pred ICTY-em ospore vjerodostojnost transkripta, kako braniteljima generala Gotovine tako i onima generala Ivana Čermaka i Mladena Markača.

ZAGREB - Odvjetnici generala Ante Gotovine priopćili su u srijedu da tzv. Brijunski transkript i dalje smatraju lažnim. Navode kako je i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu "konstatiralo da transkript ne odgovara tonskom zapisu", zbog ispuštenih ili pogrešno navedenih riječi te krivo atribuiranih govornika sa sastanka hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana s vojnim vrhom održanog 31. srpnja 1995. na Brijunima. Ocjenjujući "krajnje iznenađujućim" da Državno odvjetništvo unatoč tome tvrdi da su transkripti autentični, odvjetnici ističu kako "tonski zapisi pružaju i druge dokaze da je sam transkript namjerno falsificiran" te dodaju kako "nema sumnje da je transkript koji je poslan u Haag u ured tužiteljice zapravo falsifikat".

ZAGREB - Šef izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger izrazio je u srijedu u Zagrebu sumnju da će pregovori o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji početi u lipnju, javio je Hrvatski radio. U sklopu Europskog tjedna održan je u Novinarskom domu okrugli stol pod nazivom "Izazovi za Hrvatsku godinu dana nakon proširenja Europske unije" u organizaciji Instituta za međunarodne odnose. U radu okruglog stola sudjelovao je i Wunenburger koji je komentirao akcijski plan hrvatske Vlade za suradnju s Haškim sudom. "Ako se taj akcijski plan primijeni, može pomoći u rješavanju slučaja (generala Ante) Gotovine", rekao je Wunenburger, naglasivši ipak da će te mjere moći "donijeti plod tek za određeno vrijeme, a ne u tjednima koji dolaze".

ZAGREB/BRUXELLES - Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević kazao je u srijedu, u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu, da nema političke odluke o slanju hrvatskih vojnika u Irak, a još se raspravlja o raznim oblicima pomoći toj zemlji od kojih je moguće i doniranje vojne opreme. Ministar Rončević je predvodio hrvatsko izaslanstvo na sastanku predstavnika članica Američko-jadranske povelje s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom u sjedištu NATO-a gdje je potpisan dokument o slanju zajedničkog sanitetskog tima u Afganistan. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je da reforme i pripreme Hrvatske, Albanije i Makedonije za ulazak u Sjevernoatlantski savez napreduju više nego dobro.

WASHINGTON/NEW YORK

Hrvatska je u srijedu istaknula ulogu Ugovora o neširenju nuklearnog oružja kao glavnog sredstva u otklanjanju prijetnje širenja tog oružja. U Ujedinjenim narodima u New Yorku održava se Pregledna konferencija stranaka Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) na kojoj sudjeluje i izaslanstvo Hrvatske. "Taj je ugovor potvrdio svoju ulogu najvažnijeg međunarodnog instrumenta sprječavanja prijetnje širenja nuklearnog oružja istodobno promičući miroljubivu uporabu nuklearne energije", rekao je u srijedu na općoj raspravi Tomislav Vidošević, pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija, koji predvodi hrvatsko izaslanstvo. Ciljevi NPT-ja su sprječavanje širenja nuklearnog naoružanja, promicanje suradnje za miroljubivu uporabu nuklearne energije i postizanje nuklearnog razoružanja. Vidošević je istaknuo da Hrvatska podržava sva tri temeljna stupa NPT-ja, nuklearno razoružanje, čiji je konačni cilj uklanjanje nuklearnog oružja, njegovo neširenje i miroljubivu uporabu nuklearne energije. Izrazivši zabrinutost Hrvatske činjenicom da još ima zemalja koje nisu stranke NPT Vidošević ih je pozvao da pristupe Ugovoru. Hrvatska će iskoristiti ovu prigodu da predstavi nacionalno izvješće o mjerama koje je poduzela za provedbu Ugovora. Istaknuo je da je Hrvatska, nastojeći ojačati svoje zakonodavstvo i postupke glede neširenja nuklearnog oružja i nuklearne sigurnosti, usvojila zakon o uvozu i izvozu naoružanja, vojne opreme i materijala s dvostrukom civilnom i vojnom uporabom.

BAGDAD

Devet iračkih vojnika je ubijeno, a 17 je osoba ranjeno u srijedu navečer u eksploziji automobila-bombe u južnom dijelu Bagdada, priopćio je izvor u iračkom ministarstvu unutarnjih poslova. "Devet je iračkih vojnika ubijeno, a sedamnaest osoba je ranjeno, među kojima šest vojnika", potvrdio je izvor. Kako navodi izvor, automobil-bomba eksplodirao je u srijedu navečer dok je konvoj iračke vojske prolazio kroz četvrt Dura, u južnom dijelu iračke prijestolnice. Ovo je drugi atentat u Iraku u srijedu. U prvome koji se dogodio u Arbilu, iračkom gradu s većinskim kurdskim stanovništvom, bilo je najmanje 47 poginulih.

BAGDAD

Spasilačke ekipe pronašle su truplo i drugog američkog pilota koji je nestao pošto su dva zrakoplova F-18 nestala nad Irakom početkom tjedna, piše u priopćenju američke vojske objavljenom u srijedu. Zrakoplovi su poletjeli u noći s ponedjeljka na utorak s nuklearnog nosača zrakoplova USS Carl Vinson, a ubrzo nakon toga kontrolori leta su izgubili vezu s njima. Nema podataka da je u vrijeme kada je izgubljena veza pucano na zrakoplove, rekli su dužnosnici. U ponedjeljak u noći središnji dio Iraka pogodila je snažna pješčana oluja s grmljavinom. U Washingtonu je dužnosnik ministarstva obrane izjavio da je možda došlo do sudara dvaju zrakoplova na visini od oko 9.000 metara, ali još nije donesen konačni zaključak. Truplo prvog pilota pronađeno je u utorak.

RAMALLAH

Dvojicu palestinskih mladića ubili su u srijedu izraelski vojnici nedaleko od Ramallaha na Zapadnoj obali, priopćili su palestinski izvori. Udaj Assi (16) i Jamal Assi (17) ustrijeljeni su u sukobu između mladih Palestinaca koji su bacali kamenje i izraelskih vojnika u selu Beit Liqyah, priopćili su palestinski bolnički izvori. Smrću ove dvojice mladića broj žrtava od početka Intifade u rujnu 2000. popeo se na 4.755, među kojma je 3.693 Palestinca i 988 Izraelaca.

WASHINGTON

Američki vojni sudac odbacio je u srijedu izjavu o krivnji američke vojnikinje Lynddie England, optužene za zlostavljanje zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib, izjavivši kako dosadašnji sudski proces pokazuje da se ona smatra nedužnom. Sudac pukovnik James Pohl iz Fort Hooda je prekinuo suđenje ustvrdivši da su dokazi i svjedočenja izneseni tijekom rasprave u suprotnosti s priznanjem krivnje 22-godišnje Lynddie England. Ona je u ponedjeljak priznala krivnju za zlostavljanje zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib u sklopu dogovora s tužiteljstvom u zamjenu za blažu kaznu. Obrat na suđenju je uslijedio nakon svjedočenja bivšeg čuvara u Abu Ghraibu, vojnika Charlesa Granera, kojeg se smatra kolovođom zlostavljanja, koji je rekao da je England samo slijedila zapovijedi, što proturječi njezinoj izjavi da se osjeća krivom. Vojni sudac može prihvatiti izjavu o krivnji samo ako je uvjeren da je optuženik znao da je ono što čini nezakonito. Suđenje England sada se vraća pred vojnu porotu.

DEN HAAG/ZAGREB

U nastavku dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, pred ICTY-em svjedočio je Radovan Paponjak, bivši načelnik policije u Peći - najvećem naselju na Kosovu iz kojeg su 1999. protjerani svi Albanci, kako stoji u optužnici. Optuženi Milošević pitao je svjedoka jesu li istiniti navodi iz optužnice da su pripadnici MUP-a Srbije i Vojske Jugoslavije 27. i 28. ožujka 1999. istjerivali Albance iz Peći idući od kuće do kuće, paleći ih i pucajući u civile. Paponjak je negirao te navode, ponavljajući da su "bježali u strahu od bombardiranja NATO-a", što je jedna od glavnih teza obrane kad je riječ o optužbi za protjerivanje 800.000 Albanaca s Kosova. Opisujući kako su Albanci iz okolice pješice i na traktorima masovno stizali u središte Peći, pa ih je u jednom trenutku bilo više od 10.000, Paponjak je neizravno potvrdio optužbe da je MUP predvodio progon rekavši kako je svojim policajcima na 50-ak kontrolnih točaka naredio da "ubrzaju promet". On je također negirao da su okupljeni civili ukrcavani u autobuse i odvoženi na granicu s Makedonijom i Crnom Gorom. Suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku, koji uskoro treba završiti izvođenje dokaza obrane za Kosovo, te prijeći na pobijanje optužnica za Hrvatsku i BiH, nastavlja se u četvrtak.

MOSTAR

Na Državnom sudu BiH u Sarajevu u četvrtak će se nastaviti suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH i bivšem predsjedniku HDZ-a BiH Anti Jelaviću kojeg optužnica tereti da je posredstvom Hercegovačke banke bio umiješan u pronevjeru novca što ga je hrvatska Vlada slala kao pomoć Hrvatima u BiH. Kako je u srijedu navečer za Hinu izjavio Jelavićev branitelj Dragan Barbarić, u četvrtak se očekuje iskaz prvog svjedoka obrane Ivane Rešetara. Rešetar je, podsjeća Barbarić, bio voditelj Jelavićeva ureda u vrijeme kada je Jelavić obavljao dužnost ministra obrane Federacije BiH, a to je razdoblje za koje se Jelavića i tereti da je sudjelovao u nezakonitom preusmjeravanju novca iz Hrvatske namijenjenog Hrvatima u BiH. Barbarić je potvrdio kako se sutra očekuje i odgovor Sudskog vijeća na zahtjev obrane da se Jelaviću ukine pritvor u kojem se nalazi od siječnja 2004. godine. Barbarić je Jelavićevo puštanje na slobodu zatražio u srijedu ponudivši pri tomu 100.000 konvertibilnih maraka (oko 50.000 eura) i Jelavićeve osobne dokumente kao jamstvo da njegov branjenik neće pobjeći ako ga se pusti da se brani sa slobode.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush ocijenio je u srijedu da je hvatanje trećeg po važnosti čelnika al-Qaide, uhićenog u Pakistanu, važna pobjeda u borbi protiv terorizma. Američki dužnosnici izvijestili su u srijedu da su pakistanske snage sigurnosti uz pomoć američkih obavještajnih službi uhitile Abu Faraj Farja al-Libbija. Predsjednik Bush je u Washingtonu rekao da uhićenje al-Libbija predstavlja "odlučnu pobjedu u ratu protiv terorizma". "Al-Libbi je bio jedan od glavnih generala Bin Ladena", rekao je Bush govoreći na okruglom stolu inače posvećenom reformi mirovinskog sustava. "On je bio vodeći organizator i glavni planer za mrežu al-Qaidu", kazao je Bush. "Njegovim uhićenjem uklonjen je opasan neprijatelj koji je bio izravna prijetnja Americi i onima koji vole slobodu". Al-Libbi, za kojeg se tvrdi da je bio iza najmanje dva pokušaja atentata na pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa, uhićen je nakon pucnjave u predgrađu Mardana, u blizini Peshawara, glavnog grada sjeverozapadne pogranične pakistanske pokrajine. Međutim, Bush je istaknuo da se borba protiv terorizma nastavlja. "Ostajemo u ofenzivi dok al-Qaida ne bude poražena", rekao je Bush.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙