FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velike oscilacije cijena američkih blue-chip dionica nakon odluke Fed-a

NEW YORK, 4. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Na američkim tržištimadionica u utorak su zabilježene velike oscilacije cijena nakon što jeamerička središnja banka Fed podigla kamatne stope 8. put za redom tenajavila i nadalje njihovo postupno podizanje.
NEW YORK, 4. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Na američkim tržištima dionica u utorak su zabilježene velike oscilacije cijena nakon što je američka središnja banka Fed podigla kamatne stope 8. put za redom te najavila i nadalje njihovo postupno podizanje.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks završio je poslovanje svega 0,05 posto jači, na 10.256 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,23 posto na vrijednosti, zaključivši trgovanje na 1.933 boda.

Fedovo Vijeće za operacije na otvorenome tržištu odlučilo je na zasjedanju u utorak podići ključnu američku kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na tri posto. Tržišnim sudionicima mnogo važnije bilo je priopćenje Fed-a u kojem je istaknuto da su dugoročna inflatorna očekivanja i dalje ograničena, što je umanjilo njihove zabrinutosti oko agresivnijeg zaoštravanja monetarne politike u budućnosti.

Do tog priopćenja Feda cijene dionica gotovo se i nisu mijenjale. Po objavi podizanja kamatnih stopa dionice su naglo pojeftinile, a zatim snažno poskupjele, potom opet pale i na kraju poslovanje završile s dobicima.

"Ako pretpostavljate da će cijene dionica padati onda se držite negativnih ocjena u priopćenju Fed-a, a ako očekujete daljnji uzlet cijena onda se držite pozitivnih strana u tome priopćenju. Fed kaže da se očekuje ograničena inflacija. Također tvrdi i da kompanije imaju snažniju cjenovnu moć te da inflatorni pritisci jačaju te je ostavio otvorenim vrata za daljnja podizanja kamatnih stopa", izjavio je Elliot Spar, strateg Ryan Beck-a.

Među značajnijim oscilacijama cijena dionica ističe se ona računalne kompanije Dell koja je ojačala 2,3 posto, te tvrtke za poslovni softver Siebel Systemsa, koja je ojačala 6,6 posto.

Na europskim burzama cijene dionica također su porasle, ponajviše zbog rasta cijena dionica farmaceutskih kompanija. Londonski Ftse indeks porastao je 1,2 posto, na 4.861 bod. Frankfurtski DAX dobio je 0,5 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.245 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙