FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30

ZAGREB, 4. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati
ZAGREB, 4. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

WASHINGTON/NEW YORK

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan obilježio je jučer Svjetski dan slobode tiska odajući počast novinarima koji su pali baveći se svojim pozivom.

"Pozdravljamo hrabrost i požrtvovnost novinara koji se opiru rizicima i otvorenoj okrutnosti kako bi provodili svoje pravo da tragaju za istinom i izriču je", rekao je Annan u poruci povodom 3. svibnja, Svjetskoga dana slobode tiska.

U obavljanju svog neophodnog posla mnogi novinari su progonjeni, napadani, zatvarani i ubijeni, rekao je.

Prema podacima Odbora za zaštitu novinara u obavljanju svoga posla u 2004. ubijeno je 56 novinara, 19 je nestalo i strahuje se da su mrtvi, a je 124 zatvoreno.

Annan je podsjetio vlade zemalja da je pravo na traženje, dobivanje i priopćavanje informacija kroz medije zapisano u članku 19. Opće deklaracije o ljudskim pravima.

WASHINGTON

Sjedinjene Države dosad su potpisale 100 bilateralnih sporazuma s drugim zemljama o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), objavio je jučer glasnogovornik State Departmenta.

Angola je u ponedjeljak postala 100. zemlja koja je potpisala sporazum Članak 98. sa Sjedinjenim Državama, rekao je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Ovi bilateralni sporazumi predviđeni Člankom 98. Rimskog statuta ICC-a jamče Sjedinjenim Državama da Amerikanci neće biti izručeni Međunarodnom kaznenom sudu bez pristanka SAD-a, rekao je glasnogovornik.

Sjedinjene Države se protive ICC-u navodeći kao razlog strahovanje od političkoga progona Amerikanaca pred ovim Sudom sa sjedištem u Den Haagu. Da bi se osigurali od njegove nadležnosti, Amerikanci nastoje potpisati posebne bilateralne ugovore s drugim zemljama koji će onemogućiti izručenje Amerikanaca ICC-u.

WASHINGTON

Potpisivanje sporazuma sa Sjedinjenim Državama o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) osiguralo bi Hrvatskoj snažniju američku potporu za ulazak u NATO, rekao je jučer predsjednik Hrvatsko-američke udruge (CAA) George Rudman.

Među zastupnicima američkog Kongresa i predstavnicima američke vlade, CAA na svojim redovitim godišnjim Hrvatskim danima na Capitol Hillu u Washingtonu lobira za interese Hrvatske, odnosno za ono što članovi te udruge vide kao hrvatski interes.

Izvršni odbor CAA u utorak je na zatvorenom sastanku razgovarao s dužnosnicima američkog State Departmenta o uključivanju Hrvatske u NATO.

Rudman je za Hinu izjavio da iz razgovora proistječe zaključak kako Sjedinjene Države žele da Hrvatska potpiše spomenuti sporazum čime bi osigurala američku financijsku pomoć za preustroj svojih oružanih snaga i dobila potporu američkog Kongresa za ulazak u NATO.

WASHINGTON

Američke vojne operacije u Iraku i Afganistanu mogle bi umanjiti sposobnost Sjedinjenih Država da vodi druge ratove, objavila je jučer televizija CNN.

CNN je javio pozivajući se na neimenovanog vojnog dužnosnika da je načelnik Glavnog stožera američkih oružanih snaga Richard Myers u povjerljivom izvješću Kongresu rekao da bi pritisak na ljudstvo i opremu mogao ograničiti sposobnost za dobivanje drugih mogućih ratova onako brzo kako je to ranije predviđano.

Izvješće kaže da bi budući vojni sukobi trajali duže i doveli do većih gubitaka, javio je CNN navodeći riječi visokoga vojnog dužnosnika.

Mayers je u izvješću zaključio da bi američke vojne snage pobijedile u bilo kakvom budućem sukobu, ali da to SAD možda ne bi bio sposoban obaviti tako brzo kao u ratu u Iraku.

SAD u Iraku drži oko 138.000 vojnika i 17.000 u Afganistanu i premještao je snage iz drugih mjesta poput Južne Koreje kako bi održao dovoljnu razinu za borbu protiv iračkih pobunjenika

WASHINGTON

Američka kopnena vojska u travnju je regrutirala za čak 42 posto manje novih ljudi nego što je planirala, a pričuva za 37 posto, službeno je jučer priopćeno.

Rat u Iraku težak je za američke oružane snage, pa je kopnena vojska već treći mjesec zaredom propustila ostvariti plan, travanj joj je dosad najgori mjesec, a dužnosnici predviđaju da ni svibanj neće biti bolji.

Dobrovoljačka kopnena vojska pruža većinu pripadnika kopnenih snaga za rat u Iraku u kojem je poginulo gotovo 1600 američkih vojnika.

Vojska je u travnju uspjela privući 3.821 nova regruta, a cilj joj je bio šest tisuća, rekao je glasnogovornik regrutnoga zapovjedništva Douglas Smith. Kopnena vojska sada za 16 posto kasni u realizaciji ovogodišnjega plana, kažu vojni dužnosnici.

WASHINGTON

Zabrinuta rastućom inflacijom, američka Središnja banka jučer je povećala kamatne stope.

Banka je povećala kamate na kratkoročne zajmove za 0,25 posto i dovela ih na razinu od 3 posto.

Ovo je osmo povećanje kamatnih stopa otkad je središnja banka u lipnju prošle godine započela kampanju pritezanja kreditnih aktivnosti i dovelo je kamatnu stopu na najvišu razinu od jeseni 2001.

Predsjednik Središnje banke Alan Greenspen i njegovi kolege suočeni su s dva ekonomska izazova, narastajućim inflatornim pritiscima i usporavanjem gospodarskog rasta u Sjedinjenim Državama.

NEW YORK

Iran je odlučan u nakani da nastavi s obogaćivanjem urana i ne želi ga prekinuti kako bi zajamčio da ne proizvodi nuklearno oružje, izjavio je jučer u UN-u iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi.

"Iran je odlučan u nakani da nastavi djelatnosti na svim zakonitim područjima nuklearne tehnologije, uključujući obogaćivanje urana, isključivo u mirnodopske svrhe", rekao je Harazi drugog dana konferencije o ugovoru o neširenju nuklearnog oružja (NPT) u UN-ovu sjedištu u New Yorku.

U ponedjeljak je njegov njemački kolega Joschka Fischer upozorio da bi nastavak obogaćivanja urana za Teheran značio "krah" iransko-europskih pregovora.

Fischer je dodao da bi zbog takvih okolnosti Europa i SAD mogli predložiti UN-ovu Vijeću sigurnosti da prouči iransko pitanje i možda odluči o uvođenju međunarodnih sankcija.

NOUAKCHOTT

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom izjavio je jučer da se povlačenje iz Gaze odgađa do 15. kolovoza i trajat će šest tjedana, no visoki izraelski dužnosnik kaže da konačna odluka još nije donesena.

"Vrlo smo blizu ostvarivanju plana razgraničenja. Primjena plana počet će 15. kolovoza, a odgođen je zbog židovskog praznika", rekao je Shalom tijekom posjeta Nouakchottu u Mauritaniji.

No, drugi visoki izraelski dužnosnik rekao je da "konačna odluka o tome još nije donesena".

Vojni dužnosnici ranije su procjenjivali da bi evakuacija svih židovskih naselja iz pojasa Gaze i četiri od 120 sa Zapadne obale mogla potrajati između tri i četiri tjedna.

Izraelski premijer Ariel Sharon dao je prošloga mjeseca naslutiti da će doći do odgode plana, kao znak poštovanja vjerskih običaja religioznih naseljenika koji su ionako gnjevni zbog evakuacije iz Gaze.

UJEDINJENI NARODI

Skupina gradonačelnika iz svih dijelova svijeta, uključujući i prve ljude Hirošime i Nagasakija koji su razoreni američkim atomskim bombama u Drugom svjetskom ratu, pozvala je jučer sve zemlje da uklone svoje nuklearno oružje.

"Želimo zabranu nuklearnog oružja i stvaranje kulture mira, a ne rata", rekao je gradonačelnik Hirošime Tadatoshi Akiba na konferenciji za novinare u zgradi UN-a na marginama konferencije o zabrani širenja nuklearnog oružja.

"Nitko ne bi smio pretrpjeti ono što smo mi pretrpjeli", dodao je Akiba.

Oko 70 gradonačelnika, predstavnika "Gradonačelnika za mir", organizacije koja okuplja prve ljude 750 gradova svijeta, sudjeluje na UN-ovoj konferenciji o Sporazumu o zabrani širenja nuklearnog oružja iz 1970. godine.

Gradonačelnici su dobili potporu glavnog tajnika UN-a Kofija Annana koji je rekao da je uklanjanje nuklearnog oružja jedino jamstvo da ono nikada više neće biti upotrebljeno.

SARAJEVO

Skupina žena iz udruge Majke Srebrenice dočekala je, mimo protokola, ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, što je iznenadilo i osiguranje ovog posjeta, objavila je jučer navečer državna televizija BiH u izvješću o jednodnevnom boravku njemačkog kancelara.

Članice udruge Majke Srebrenice predale su Schroederu plakat na kojem je pisalo da je bolje da razgovara s njima nego sa srpskim članom Predsjedništva BiH Borislavom Paravcem.

One su u kratkom razgovoru sa Schroederom zatražile uhićenje 892 dužnosnika Republike Srpske čija se imena nalaze na popisu osoba osumnjičenih za stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

U ljeto 1995. u Srebrenici su srpske snage pod zapovjedništvom odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića ubile više od sedam tisuća Bošnjaka, što se smatra najvećim zločinom od Drugog svjetskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙