FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 29. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati:
ZAGREB, 29. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati:

ZAGREB

Hrvatska je u petak od Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) primila zahtjev za pravnu pomoć u vezi s optužnicama za nepoštivanje suda, podignute protiv četvorice hrvatskih građana koji su otkrili identitet zaštićenih svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću, potvrdio je dužnosnik ministarstva pravosuđa. ICTY je u srijedu objavio optužnice za nepoštivanje suda protiv bivšeg šefa hrvatske vojnoobavještajne službe Markice Rebića, protiv novinara Ivice Marijačića, te Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja, urednika i izdavača Hrvatskog slova. "Sukladno odredbama Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom, Statuta i Pravilnika o postupku i dokazima Haškoga suda, ministarstvo je predmetne optužnice uputilo nadležnim županijskim sudovima na dalji postupak", rekao je Jakša Muljačić, pomoćnik ministrice pravosuđa. Muljačić je kazao da uz optužnice, koje je ministarstvo primilo u petak, nisu dostavljeni nalozi za uhićenje i predaju optuženika ICTY-ja.

RAMALLAH

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u petak u Ramallah u prvi posjet jednog šefa Kremlja palestinskom području. Putin koji je doputovao iz Izraela, gdje je također bio u posjetu bez presedana, treba položiti vijenac na grob pokojnog palestinskog vođe Jasera Arafata u glavnom stožeru Palestinske samouprave, nakon čega će se sastati s novim vođom Mahmudom Abasom (Abu Mazen). Moskva želi dati potporu palestinskom čelništvu u naporima da "nametne svoju volju ekstremistima i da sve palestinske skupine natjera da poštuju njegovu vlast", izjavio je u četvrtak u Jeruzalemu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Rusija u tu svrhu treba podariti Palestinskoj samoupravi 50 laganih oklopnih transportera i dva helikoptera, prema službenim palestinskim izvorima. Ipak, Izrael se usprotivio isporuci tih vozila "sve dok Samouprava ne pokaže odlučnost u borbi protiv terorizma", kako navodi visoki dužnosnik.

NEW DELHI

Japanski premijer Junichiro Koizumi u petak je nakon dolaska u New Delhi izrazio želju za razvijanjem strateškog i komercijalnog partnerstva s Indijom, u trenucima u kojima se ta zemlja približava Kini, s kojom je Japan u krizi. Koizumi je stigao u New Delhi u dvodnevni posjet tijekom kojeg će se susresti s indijskim predsjednikom Abdulom Kalamom i premijrom Manmohanom Singhom, objavio je AFP. Njegov posjet Indiji, tvrdi Reuters, dio je japanske "strateške diplomacije", kojom se želi oduprijeti Kini, čiji je premijer Wen Jiabao prije samo nekoliko tjedana bio u povijesnom posjetu New Delhiju. "Nadam se postizanju strateškog sporazuma u pravcu globalnog partnerstva između Indije i Japana koji će obilježiti novu eru u Aziji", izjavio je Koizumi u "poruci indijskom narodu", objavljenoj u dnevniku Times of India. Koizumi i Singh trebali bi potpisati zajedničku izjavu o budućoj suradnji i namjerama jačanja veza između dviju zemalja koji će pridonijeti stabilnosti i napretku Azije. Iz Indije će Koizumi otputovati u Pakistan, nakon čega će se prebaciti u Europu, gdje su najavljeni posjeti Luksemburgu i Nizozemskoj.

PEKING

Kineski predsjednik Hu Jintao sastao se u petak s Lien Chanom, vođom glavne tajvanske oporbene stranke Kuomintang (KMT) ili Nacionalističke stranke, prvi puta nakon što su se dvije strane razišle 1949. godine, izvješćuju svjetske agencije. Posjet Chana Pekingu predstavlja potez pomirbe između nacionalista i njihovih bivših komunističkih suparnika. Očekuje se da će Lien i Hu objaviti službeni prekid 60 godina dugog animoziteta između dvije strane, doznaje se u četvrtak iz izvora u Pekingu. "Vaš dolazak predstavlja veliku stvar za odnose između Komunističke i Nacionalističke stranke", rekao je Hu na dočeku Liena. Lien je kazao da bi dvije strane trebale "izgraditi most kako bi se ljudi ujedinili". On je pozvao Kineze s obje strane Tajvanskog tjesnaca da "grade povjerenje" i imaju na umu "dugoročne interese kineskog naroda".

TOKIO

Policija je u petak pokrenula istragu o najtežoj željezničkoj nesreći u Japanu nakon više od 40 godina u kojoj je poginulo 106, a ozlijeđeno 450 putnika. Tristotinjak policajaca počelo je nakon završetka spasilačke akcije istraživati mjesto na kojemu je vlak iskočio iz tračnica. Najmanje 106 osoba (59 muškaraca i 47 žena) smrtno je stradalo u nesreći. U vlaku je bilo 580 putnika. Još nisu utvrđeni uzroci nesreće, ali prema prvim podacima strojovođa, kojemu su 23 godine, s prevelikom brzinom je ušao u zavoj jer je kasnio.

PNOM PENH

Europska komisija izdvojila je milijun eura (1,3 milijuna dolara) za suđenje preživjelim čelnicima Crvenih Khmera koje će se održati u Kambodži uz pomoć Ujedinjenih naroda, priopćio je u petak predstavnik EU-a u Phnom Penhu. Europska povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner izvijestila je o izdvajanju pomoći u četvrtak u Bruxellesu, u prigodi posjeta visoke povjerenice UN-a za ljudska prava Louise Arbour, dodaje se iz istog izvora. Otkako je u ožujku glavni tajnik UN-a Kofi Annan uputio službeni poziv, zemlje donatori izdvojile su više od 40 milijuna dolara za suđenje za genocid koje bi trebalo trajati tri godine, dok bi međunarodna zajednica trebala dodati još oko tri milijuna. Nakon višegodišnjih teških pregovora, UN i Phnom Penh su se napokon dogovorili o osnutku kambodžanskog suda "međunarodnog značaja" kako bi bivši visoki čelnici demokratske Kampućije odgovarali za optužbe za genocid i zločine protiv čovječnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙