FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 30. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

LOME

Stotinjak osoba je ubijeno u represiji prosvjeda nakon predsjedničkih izbora 24. travnja u Togu, rekao je u petak odvjetnik Yawovi Agboyibo, koordinator koalicije oporbe Toga.

"U suzbijanju prosvjeda je između 24. i 29. travnja poginulo stotinjak osoba i više od 300 je ranjeno", rekao je na konferenciji za novinare Agboyibo koji je i predsjednik Odbora akcije za obnovu (CAR, oporba).

U Togu od utorka traje nasilje nakon objave pobjede Faure Gnassingbea, kandidata Okupljanja naroda Toga (RPT, na vlasti) s 60,22 posto glasova na predsjedničkim izborima.

Te privremene rezultate osporavaju pobornici Emmanuela Boba Akitanija, jedinog kandidata koalicije oporbe koji se u srijedu proglasio pobjednikom.

NEW YORK

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u petak na okončanje nasilja u Iraku nazvavši nesretnom okolnošću što se izbor nove iračke vlade zbiva istodobno sa masakrima do kojih je došlo u petak.

"Pozivam sve Iračane da odustanu od ovih akata nasilja", rekao je Annan novinarima nakon zasjedanja Vijeća sigurnosti posvećenog Libanonu.

Pobunjenici su u petak u Iraku izveli niz napada automobilima bombama i na druge načine u kojima je poginula najmanje 41 osoba samo dan nakon što je iračka Nacionalna skupština prihvatila privremenu vladu, prvu demokratski izabranu vladu te zemlje.

Annan je rekao da Iračani žele normalno živjeti i kako bi im trebalo pomoći u stvaranju društva u kojem će svi sudjelovati.

On je rekao kako je uputio svog posebnog predstavnika u Iraku da radi sa pojedinim političkim stranama u Iraku kako bi se postigao taj cilj.

HAVANA

Kubanski predsjednik Fidel Castro izrazio je u petak zadovoljstvo nakon povlačenja meksičkog kandidata za mjesto glavnog tajnika Organizacije američkih država (OAS) Luisa Ernesta Derbeza i rekao da se radi o novom porazu Sjedinjenih Država.

"To je još jedan poraz. Zadovoljan sam", rekao je Fidel Castro čija je zemlja 1962. isključena iz panameričke organizacije.

Kubanski predsjednik je držao govor u jednom kazalištu Havane protiv Zone slobodne razmjene Amerika, koju promovira Washington. Nazočan je bio i predsjednik Venezuele Hugo Chavez, njegov najvjerniji saveznik u regiji.

Nakon dolaska meksičkog predsjednika Vincentea Foxa na vlast 2000. godine, pogoršavaju se odnosi između Meksika i Kube.

OAS je osnovana 1948. početno s 21 zemljom članicom, a danas su u organizaciji sve zemlje američkog kontinenta osim Kube, njih 34.

WASHINGTON

Američki i talijanski istražitelji nisu došli do zajedničkog zaključka o okolnostima pogibije talijanskog agenta kojega su ubili američki vojnici u Iraku, priopćile su u petak Sjedinjene Države i Italija.

SAD i Italija objavili su zajedničko priopćenje o istrazi o smrti talijanskog obavještajnog agenta Nicole Caliparija koji je ubijen 4. ožujka kada su američki vojnici greškom otvorili vatru na automobil u kojem je prema bagdadskoj zračnoj luci pratio talijansku novinarku Giulianu Sgrenu koju su tek oslobodili otmičari.

"Istražitelji nisu došli do zajedničkog konačnog zaključka premda su se, nakon zajedničkog razmatranja dokaza, suglasili o činjenicama, nalazima i preporukama u brojnim pitanjima", rekli su američki State Department i talijansko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju koje je objavio State Department.

Ne navodeći pojedinosti rezultata istrage priopćenje je reklo da je dovršena i da će istražitelji sada izvijestiti o njoj vlasti svojih zemalja.

Prema ranijim medijskim navodima američke vojne vlasti smatraju da se radilo o incidentu u kojem su američki vojnici poštivali pravila postupanja i ne bi trebali biti optuženi za propuste u obavljanju dužnosti.

Slučaj je izazvao napetosti u odnosima Sjedinjenih Država i Italije, jednog od najčvršćih saveznika Washingtona u Iraku gdje drži oko 3.000 vojnika.

PRIŠTINA

UNMIK nije razmatrao niti planira uvođenje viza za ulazak građana Makedonije na Kosovo, prenio je u petak civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen makedonskom premijeru Vladi Bučkovskom.

Soren Jessen-Petersen je u telefonskom razgovoru obavijestio Bučkovskog da je novi UNMIK-ov propis o ulasku stranih državljana na Kosovo pogrešno interpretiran i najavio kako će njegov zamjenik Larry Rossin 4. svibnja posjetiti Skoplje, kako bi ponovio da neće biti uvedene vize za građane Makedonije.

Petersen je kazao da je Vlada Makedonije bila obaviještena da se uvodi nova procedura za ulazak stranih državljana. Prema tom propisu, čije je uvođenje bilo planirano za 1. svibnja, ali je odgođeno do 1. srpnja, stranci će tijekom ulaska dobijati boravišnu dozvolu koja će važiti 90 dana. Do sada je za ulazak na Kosovo bilo dovoljno imati važeće putne isprave.

RIGA

Pogranični spor između Rusije i članice Europske unije Latvije koji prijeti zasjeniti summit koji za cilj ima poboljšati odnose EU-a i Rusije može se otkloniti, rekao je u petak latvijski ministar vanjskih poslova Artis Pabriks.

On je agenciji Reuters izjavio da vjeruje kako Rusija i Latvija još uvijek mogu potpisati službeni sporazum o granici 10. svibnja na summitu Rusije i EU-a u Moskvi unatoč prijetnji Rusije u vezi spornog ruskog teritorija koji je nekada bio latvijski.

"Mi smo spremni potpisati. Nema oklijevanja s naše strane", rekao je Pabriks Reutersu. Ako se sporazum potpiše on "može pridonijeti poboljšanju odnosa Rusije i EU-a", rekao je Pabriks napomenuvši i kako Latvija ne potražuje dijelove ruskog teritorija.

VARŠAVA

Najmanje 18.000 osoba iz više od 50 zemalja očekuju se ove godine na Maršu preživjelih na mjestu bivšeg logora smrti Auschwitz-Birkenau, na jugu Poljske u počast žrtavama Holokausta, objavili su organizatori u petak.

"Ove godine će 5. svibnja biti organiziran u Auschwitzu najveći Marš preživjelih uz sudjelovanje između 18.000 i 20.000 osoba", rekao je predstavnik Marša Aaron Tamir.

Brojni preživjeli Holokausta će uz tisuće mladih krenuti s kolodvora Auschwitza prema logoru Birkenau, udaljenom 3 km gdje su se nalazile plinske komore i krematorij.

"Odlučili smo ove godine dovesti sve preživjele na taj Marš jer godine brzo prolaze i preživjeli neće uvijek biti tu", rekao je Tamir.

Izraelski premijer Ariel Sharon, poljski premijer Marek Belka i šef mađarske vlade Frenc Gyurcsany sudjelovat će na glavnim ceremonijama u Birkenau.

Između 1940. do 1945. je 1,1 milijun osoba, uglavnom Židova iz raznih zemalja okupirane Europe stradalo u kampu Auschwitz-Birkenau, prema poljskim izvorima. Tamo je pogubljeno i 85.000 Poljaka , 20.000 Roma, 15.000 zarobljenika iz tadašnjeg SSSR-a i 12.000 drugih državljana.

PRIŠTINA

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen predložio je u petak čelnicima Kosova da formiraju "sveobuhvatni politički forum" koji bi razmatrao najznačajnija pitanja za Kosovo u narednom razdoblju.

Soren Jessen-Petersen je na sastanku s političkim vođama na Kosovu ocijenio kako bi osnivanje takvog neformalnog foruma doprinijelo da se prevladaju sadašnje tenzije između vlasti i oporbe i predložio da on sam bude na čelu tog "izvaninstitucionalnog" mehanizma. Taj forum, prema njegovim riječima, ne bi zamjenio kosovske institucije.

Civilni upritelj UN-a na Kosovu je pozvao kosovske dužnosnike i čelnike stranaka da svojim idejama dopune taj prijedlog.

"Predložio sam da se fokusiramo... na ključna nacionalna pitanja, putem jednog neformalnog foruma, kojeg bih mogao voditi ja, ali koji ne bi bio zamjena za postojeće demokratske institucije", kazao je Petersen nakon sastanka.

Svi politički čelnici bi tako mogli iznijeti stajališta o najvažnijim pitanjima kakva su buduči status Kosova, decentralizacija i dostizanje standarda demokratskog društva, što su, prema njegovim riječima, tražili i strani diplomati tijekom nedavnih posjeta.

BRUXELLES

Tri nove članice EU-a Latvija, Malta i Cipar ušle su u petak u europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za uvođenje zajedničke valute euro.

Novih 10 zemalja članica EU-a moraju prije uvođenja eura, provesti dvije godine u sustavu ERM II, unutar kojeg su dopuštene kratkoročne oscilacije nacionalnih valuta u odnosu na euro u rasponu od plus/minus 15 posto. To je najvažniji, ali ne i jedini uvjet za uvođenje eura. Osim toga uvjeta potrebno je imati proračunski manjak manji od tri posto bruto nacionalnog proizvoda (BNP), javni dug ne smije premašiti 60 posto BNP-a, a stopa inflacije i kamatne stope ne smiju previše odskakati od prosjeka u euro-zoni.

Estonija, Slovenija i Litva ušle su u ERM II sredinom prošle godine s ciljem da uvedu euro 2007. godine. Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka planiraju uvesti euro 2009.-2010.

U sustavu ERM II je i Danska, ali ona, za razliku, od novih članica nije obvezna uvesti euro.

BRUXELLES

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana posjetit će sljedeći tjedan Washington, gdje će započeti strateški dijalog s Sjedinjenim Državama o odnosima s Kinom.

Iz Solanina ureda u petak je priopćeno je da će se sastati s državnom tajnicom Condoleezzom Rice i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Stephenom Hadleyem te će se obratiti Odboru za međunarodne poslove Zastupničkog doma.

Između EU-a i SAD-a postoje nesuglasice zbog namjere Bruxellesa da ukine embargo na prodaju oružja Kini, uvedenog nakon krvavog gušenja prodemokratskih demonstracija na trgu Tiananmen 1989. godine.

EU trenutačno oklijeva s ukidanjem embarga zato što je Kina nedavno usvojila antisecesionistički zakon, koji joj dopušta uporabu sile ako Tajvan proglasi neovisnost, a dijelom i zbog velikog protivljenja SAD-a i Japana.

Prema europskim izvorima, Solana očekuje da će smanjiti napetosti oko toga pitanja pokretanjem šireg, redovitog transatlantskog dijaloga o tome kako integrirati rastuću kinesku gospodarsku, političku i vojnu moć u kooperativni međunarodni sustav.

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan ponovio je u petak da ne namjerava odstupiti sa svog položaja zbog toga što se njegovo ime dovodi u vezu sa skandalom oko programa Nafta za hranu.

Na izravan upit hoće li podnijeti ostavku, Annan je rekao: "Zaboga, ne". "Okrenimo se poslu koji me čeka", rekao je nakon povratka s 10-dnevne turneje po Indoneziji i Indiji. Za vrijeme njegova puta pojavila su se nova otkrića o skandalu koji već nekoliko tjedana potresa UN-a.

Paul Volcker, predsjednik neovisnog istražnog povjerenstva o skandalu "Nafta za hranu", programa UN-a, vrijednog 64 milijarde dolara, namijenjenog ublažavanju posljedica embarga Sadamovom režimu u Iraku od 1996. do 2003. godine, rekao je početkom ovoga tjedna da njegovo izviješće nije otklonilo sve sumnje s Annana, kako to on tvrdi.

Odmah nakon objavljivanja drugog izviješća povjerenstva, 29. ožujka, Kofi Annan je rekao da je s njega skinuta svaka odgovornost u skandalu. "Bio sam apsolutno uvjeren da će me temeljita istraga osloboditi svake krivnje. Povjerenstvo je to upravo učinilo", rekao je.

Povjerenstvo je u svom izviješću ustvrdilo da Kofi Annan nije utjecao na dodjelu UN-ova ugovora u Iraku jednoj tvrtki u kojoj je zaposlen njegov sin Kojo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙