FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodjelom nagrada "Marul" svečano zatvoreni 15. Marulićevi dani

SPLIT,29. travnja 2005.(Hina) - Dodjelom nagrada "Marul" u desetkategorija večeras je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu svečanozatvoren 15. festival hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevidani.
SPLIT,29. travnja 2005.(Hina) - Dodjelom nagrada "Marul" u deset kategorija večeras je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu svečano zatvoren 15. festival hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani.

Nagradu "Marul" za najbolju predstavu u cjelini ocjenjivački je sud jednoglasno dodijelio predstavi "Svećenikova djeca" Mate Matišića u izvedbi Teatra Puškin iz Moskve.

Predstava "Antigona kraljica u Tebi" Tonča Petrasova Marovića, splitskog HNK, u režiji Matka Raguža, dobila je nagradu publike osvojivši najviše ocjene glasovanjem na poleđini ulaznica.

Ocjenjivački sud Festivala, koji čine predsjednica Branka Cvitković, redatelj Vladimir Gerić, kazališna kritičarka Gordana Ostović, akademski slikar Matko Trebotić te pisac i dramaturg Davor Spišić, ocijenio je da je predstava "Svećenikova djeca" iznimnom kreativnošću cijelog autorskog tima i glumačkog ansambla naglasila slojevitost teksta, te da ju odlikuju originalna rješenja i stvaralačka energija. Žiri također ističe da je, iako je Matišićev tekst temom ukorijenjen u hrvatski duhovni prostor, ruska predstava izvrsno pokazala njegovu univerzalnost.

Nagrada "Marul" za najbolju režiju dodijeljena je Želimiru Mesariću za predstavu "Svoga tela gospodar" Slavka Kolara u izvedbi Gradskog kazališta Komedija iz Zagreba.

Za najbolji izvedeni dramski tekst nagrada "Marul" pripala je Ladi Kaštelan za dramu "Prije sna" u režiji Nenni Delmestre u izvedbi Dramskog kazališta Gavella iz Zagreba koje je, pak, dobilo posebnu nagradu "Marul" za najbolju ansambl igru.

Nagrade "Marul" za glumačka ostvarenja dodijeljene su Ronaldu Žlaburu za ulogu Ive i Vanji Ćirić za ulogu Rože u predstavi "Svoga tela gospodar". Sreten Mokrović "Marula" je dobio za ulogu satnika Lukše u predstavi "Veliki bijeli zec" Ivana Vidića u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, a Bruna Bebić Tudor i Elvis Bošnjak za glumačku suigru u duodrami "Hajdemo skakati po tim oblacima" autora Elvisa Bošnjaka u izvedbi splitskog HNK.

Dragan Despot nagrađen je "Marulom" za dramaturšku obradu i interpretaciju predstave "Na rubu pameti" prema romanu Miroslava Krleže.

Despot je dobio i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje 15. Marulićevih dana koju dodjeljuje žiri čitatelja Slobodne Dalmacije, uz obrazloženje kako je njegova gluma uspjela pobjeći od neprirodnih glumačkih interpretacija Krleže kojima često i danas robuje naše glumište.

"Marul" za kostimografiju dodijeljen je Mariji Žarak za predstavu "Drugi libar Marka Uvodića Splićanina" u izvedbi Gradskog kazališta mladih iz Splita, a za najbolju scenografiju Miljenku Sekuliću za predstavu "Svoga tela gospodar".

Nagrada "Marul" za oblikovanje svjetla pripala je Zoranu Mihanoviću za predstavu "Antigona kraljica u Tebi", a za scensku glazbu Tamari Obrovac za istu predstavu.

Po odabiru izbornice Ane Ledere, u festivalskom programu izvedeno je 11 predstava u izvedbi pet zagrebačkih, tri splitska i jednog riječkog kazališta, te dva inozemna ansambla - moskovskog Puškin teatra i Dramskog teatra iz Skopja.

Nakon svečanosti zatvaranja i dodjela nagrada, izvan konkurencije izvedena je predstava zagrebačkog Teatra Exit "Pas, žena, muškarac", Sybille Berg u režiji Zijaha Sokolovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙