FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Festival hrvatske drame i autorskog kazališta "Marulićevi dani"

SPLIT,22. travnja 2005.(Hina) - Uručenjem nagrada Ministarstva kultureza najbolji dramski tekst u prošloj godini "Marin Držić" večeras je usplitskom Hrvatskom narodnom kazalištu svečano otvoren 15. festivalhrvatske drame i autorskom kazališta "Marulićevi dani".
SPLIT,22. travnja 2005.(Hina) - Uručenjem nagrada Ministarstva kulture za najbolji dramski tekst u prošloj godini "Marin Držić" večeras je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu svečano otvoren 15. festival hrvatske drame i autorskom kazališta "Marulićevi dani".

Prva nagrada "Marin Držić" dodijeljena je Miri Gavranu, jednom od najprevođenijih suvremenih hrvatskih pisaca, za dramu "Nora danas". Drugu nagradu dijele Marijana Nola i Gordana Ostović. Prva ju je zaslužila dramom "Fantazija", a druga dramom "Parsifal". "Kazalište u kući" naše proslavljene dramske umjetnice Zdenke Heršak i "Točka izvorišta" Maje Sviben svojim su autoricama donijele treću nagradu, prema mišljenju stručnog povjerenstva koje čine Boris B. Horvat, Branka Cvitković i Sanja Nikčević, a koje je nagrađene odabralo između čak 57 tekstova pristiglih na natječaj Ministarstva kulture.

Gavranu kao autoru prvonagrađene drame uz brončanu skulpturu Damira Mataušića, pripalo je i 30 tisuća kuna, drugonagrađenima po 20 tisuća, a trećenagrađenim po 10 tisuća kuna. Uz to, Ministarstvo kulture sufinancirat će postavljanje nagrađenih drama u kazališnim kućama.

Nakon svečanosti dodjele nagrada i otvaranja Festivala izvedena je prva predstava u festivalskoj konkurenciji - "Veliki bijeli zec" Ivana Vidića u režiji Ivice Kunčevića i izvedbi zagrebačkog ZKM-a.

Izbornica festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Ana Lederer u program je uvrstila 11 predstava koje će se do 29. travnja natjecati za jednu od nagrada "Marul" u devet kategorija.

Pet je predstava iz zagrebačkih kazališta, tri iz splitskih, jedna iz Rijeke, a dvije predstave stižu iz inozemstva u izvedbi Puškin teatra iz Moskve i Dramskog teatra iz Skoplja.

U popratnom programu "Dramski pisac u središtu pozornosti" sudjeluju hrvatski pisci, teatrolozi i glumci koji na svakodnevnim okruglim stolovima raspravljaju o položaju dramskih umjetnika u suvremenom kazalištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙